САЩ чакат нова мощна буря, лавина уби 6 в Алпите

САЩ чакат нова мощна буря, лавина уби 6 в Алпите | StandartNews.com

В Средния Запад и североизточните части на САЩ отново се очаква снежна буря. Според метеоролозите в близките дни над 100 милиона души ще се окажат в затруднения заради лошото време. В Средния Запад снеговалежите започнаха в събота, а на североизток се очакват в понеделник. В Ню Йорк, Бостън и Чикаго ще паднат до 30 см сняг, съобщи EkipNews.

Властите в съответните райони вече са започнали подготовка на техниката за почистване на пътищата и предупредиха гражданите по възможност да не пътуват с личните си автомобили. Само преди дни мощна снежна буря връхлетя североизточните райони на САЩ, но наваля сняг до 30 см - далеч от прогнозите, заради които работници и студенти останаха у дома, а хиляди полети бяха отменени. Заради лошото време бе въведен режим на извънредно положение в общо осем щата.

Лавина уби 6-ма в Алпите

Шестима души загинаха при лавина в Швейцария, съобщи ДПА, позовавайки се на данни на полицията. Деветима скиори бяха затрупани от лавината на височина 2200 метра край връх Вилан в Алпите недалеч от австрийската граница. Трима от тях бяха намерени мъртви, а други четирима бяха извадени от спасителите с тежки наранявания, като един от тях почина по-късно. Полицията не разкри самоличността на жертвите.

Отделно други двама души загинаха при лавини в курортите Мюрен и Аделбоден.

Експерти съобщиха за "значителен риск" от лавини в по-голямата част от Швейцария и Австрия и обявиха трета степен на опасност по петстепенната скала.

Наводнения в Гърция и Албания

Обилни валежи предизвикаха наводнения в Северозападна Гърция и в Южна Албания и принудиха властите да евакуират стотици хора, предаде АП. Не се съобщава за загинали и в двете страни, уточнява агенцията.

Силен дъжд валя вчера в северозападния гръцки регион Епир и накара властите да евакуират четири села и няколко отдалечени ферми близо до град Арта. До днес най-малко четири реки са излезли от коритата си, три от които близо до Арта, а четвъртата - в район, близо до границата на Гърция с Албания. Близо до град Арта е разрушен известният каменен мост от ХVIII век Плака.

В Южна Албания проливен дъжд и сняг повиши нивото на реки, които заляха хиляди хектари площи, стотици домове и много пътища, съобщава АП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай