Запълват нелегални рудници под пернишки квартал

Запълват  нелегални рудници под пернишки квартал | StandartNews.com

Със специална технология експерти ще запълват дупки под земята от нелегални рудници в Перник От понеделник започват укрепителни дейности в два опитни участъка в потъващия заради нелегалния въгледобив пернишки квартал „Рудничар". Така специалистите ще конкретизират техническите параметри за изпълнение, а в същото време ще бъдат запълнени най-опасните участъци с къщи върху тях. Очаква се така да се намали интензитета на свлачищните процеси.

Дейността по корекцията и възстановяването ще се извършва от специалистите на „Мини-Перник" в ликвидация в рамките на финансирания от държавата проект „Изготвяне на проект за отстраняване на вредните последици, причинени от въгледобивната дейност на „Мини-Перник" в рамките на град Перник", съобщи областният управител Ирена Соколова.

След проучване са очертани празните пространства под земята и структурата на нарушените зони в квартала. Въз основа на резултатите от обследването са изготвени проектни решения за стабилизиране на терените. Те включват нагнетяване на специални циментови смеси за запълване на дупките и инжектиране на циментов разтвор в разуплътнените зони за подобряване свойствата им. Въз основа на резултатите от опитните участъци ще се изготви и остойности окончателния проект за укрепване на терените в квартала.

За цялостното и пълно укрепване на свлачищния терен в квартал „Рудничар", Министерство на икономиката отпуска допълнително над 750 хил. лева, поясни още Соколова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай