Ваксинират животни в Кирковско заради заболяването „устрел”

Ваксинират животни в Кирковско заради  заболяването „устрел” | StandartNews.com

Ваксинират животни в Кирковско заради регистрирани случаи на умрели крави. Става въпрос за заболяването „устрел", което е пасищна инфекция и се причинява от бактерия, уточняват ветеринари. През последните дни в стопанството на Мехмед Рамадан от с. Кърчовско, община Кирково са умрели десетина животни. Със случая е бил запознат своевременно ветеринарния лекар, обслужващ района. Направена е вече ваксинация на другите животни от стопанството, както и на кравите в селото, обясни д-р Георги Грозев, директор на ОД на БАБХ Кърджали. По думите му болестта не попада в графа държавна профилактична програма и предпазната мярка е предварително ваксиниране.

„Собственикът Мехмед Рамадан има 40 животни и ги отглежда свободно. За сега смъртните случаи са само в неговото стопанство", обясни кметицата на село Кърчовско Ажда Руфи.

Заболяването е пасищна инфекция и поради тази причина се проявява в месеците, когато животните излизат на „ниска" паша, но могат да се заразят и в обора, ако се хранят с трева от места със заразени почва. Специалисти казват, че заболяването не е опасно за хората.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай