Ваксинират в Хасковско заради псевдочума по кокошки

Ваксинират в Хасковско заради псевдочума по кокошки | StandartNews.com

Масова ваксинация на птици започна в Хасковско заради открито огнище на Нюкясълска болест в село Балкан.

Регистрирането на болестта, известна още като псевдочума, е станало пори клинични прегледи в селото. Ветеринарите преброили вече мъртви 14 кокошки в стопанство от 54 птици. Лабораторните изследвания също са потвърдили заболяването.

По разпореждане на Българската агенция по безопасност на храните е започнала масова назална ваксинация. 

Всички птици в заразеното стопанството ще бъдат умъртвени. Нюкясълска болест не е опасна за човека, но при поява в стопанството обикновено нанася икономически щети.

Предстои извършване на ваксинация в 3-километровата зона около огнището, в която попадат селата Царева поляна, Маслиново и Горно Войводино от Хасковска област и селата Зимовина и Крив, област Кърджали.

През следващите 21 дни ще се извършват постоянни клинични прегледи в 10-километровата зона около огнището.

Там са селата Жълти бряг, Кралево, Гледка, Стамболово, Кладенец Поповец, Горно Големанци, Долно Големанци, Мандра, Орлово и село Войводово, област Хасково, и селата Татково, Бащино, Добриново, Черньовци, Мост и село Черешица област Кърджали.

Забранена е търговията и придвижването на живи птици и продукти, добити от тях, както и пазарите на живи птици и провеждането на изложби на птици в предпазната и наблюдаваната зона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай