Въглищарската мафия 5 г. тормози Перник

Въглищарската мафия 5 г. тормози Перник | StandartNews.com

Три къщи са пред срутване в кв. "Рудничар", трагедия чакат и в "Стара Тева"

Три къщи в пернишкия кв. "Рудничар" са пред срутване заради прокопан под тях нелегален рудник. Живеещите в тях усетили през нощта, че домовете им се пропукват и потърсили помощ на тел. 112. Рано сутринта на мястото са били кметът на Перник Иван Иванов и шефът на пернишката полиция Валентин Бучински.

Къщите са на ул. "Пета", в непосредствена близост до стари бомбоубежища. В една от тях е имало наемателка, а преди това живеела възрастна жена, починала миналата година заради ужаса от продължаващия вече 5 г. под дома й нерегламентиран въгледобив. Възрастен мъж, преживял побой от нелегалните миньори по време на прекаран от него инсулт, и още едно семейство са били евакуирани и настанени в общински жилища, съобщи кметът Иван Иванов.

Заради форсмажорните обстоятелства е свикан общинският кризисен щаб и в района е обявено бедствено положение, обясни кметът. Теренът е отцепен и се охранява от общинския инспекторат и полицията. А вчера криминализиране на незаконния добив на подземни богатства поиска и министърът на икономиката Божидар Лукарски.

Нелегалните миньори са прониквали под земята през 3 дупки. Те се намират в имот на частната фирма "Елитгруп", чиито собственици се оплакали, че не могат да се справят с набезите на "къртиците". Извикани са минни спасители от Бобов дол, за да разберат дали и в момента под земята няма хора. Те са установили, че една от галериите е с дълбочина около 15 м и завива към къщите, но приличала на лисича дупка с до 10% кислород в нея. Специалисти от "Геозащита" са започнали обследване на района, за да се прецени дали има и други свлачищни процеси и дали къщите могат да бъдат укрепени, или ще се наложи да бъдат съборени напълно.

"От години се води борба с незаконните въглекопачи, но, за съжаление, деянието не е инкриминирано и досъдебните производства се прекратяват от прокуратурата", коментира пернишкият кмет Иван Иванов. Той съобщи, че в районите с нелегален въгледобив ще има засилено полицейско присъствие и 24-часово наблюдение от екипи на общинския инспекторат. За предотвратяване на бъдещи инциденти се предприема пакет от мерки.

Сигнали отново ще бъдат изпратени до всички отговорни институции. Отскоро местната власт наема фирми, които затрупват подобни галерии, като

месечно това струвало до 5000 лева

но дупките отново се появяват. Обезопасени са всички общински терени, където незаконно се копае кюмюр, а със заповед на кмета всички собственици на имоти ще бъдат задължени да ги охраняват и да ликвидират нелегалните рудници.
Кметът увери, че свои разследвания започват МВР и прокуратурата, защото от години се говори, че нелегалният въгледобив се ръководи от организирана престъпна група, която се ползва от покровителство на високо ниво.

От полицията уточниха, че в Първо районно управление е започнато досъдебно производство за унищожаване и повреждане и работата продължава под наблюдението на Районната прокуратура в областния център.

От около месец и половина по инициатива на Областния управител на Перник Ирена Соколова се извършват съвместни проверки за незаконен добив на въглища с участието на представители на Министерството на енергетиката, Министерството на околната среда и водите, ОДМВР - Перник, общински инспекторат и служители на РДПБЗН. При установяване на нарушения, незаконно придобитите суровини

се изземват и се дават на социално слаби

граждани от общината, а нарушителите се санкционират по Наредбата за обществения ред на общинската администрация. Ден преди тежкия инцидент е имало такава проверка, в която е участвал и зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков. След злощастното напукване на къщите той отново беше на място в кв. "Рудничар" и съобщи, че вече се работи по предложение за законови промени така че нерегламентираният добив на въглища да се инкриминира. С него беше екипът на областния управител, а по-късно дойде и кметът на Перник Иван Иванов с хора от екипа си.

"Добивът на въглища от "Мини Перник" в участъка, където се е получило свлачището, е спрян от 1956 г.", обясни на специален брифинг министърът на икономиката Божидар Лукарски. "Погрижили сме се към този момент галериите да бъдат обезопасени, но е копано отвън. Контролът не е в компетенциите на министерството, но предвид ежедневната борба на хората там с незаконния добив, ще пренасочим средства и да подсигурим засегнатите", каза още той.

"5 г. подаваме жалби и сигнали, но идвате едва когато стана белята", с тези думи обаче посрещна властта в кв. "Рудничар" Румяна Павлова, една от обитателките на пострадалите къщи. Видимо разстроена, жената разказа за преживния през нощта ужас и за тихата война, която през последните години водят с нелегалните миньори. Тя твърди, че и полицията познава въглекопачите, но никой до момента не се е справил с тях, а те работели като в професионален рудник -

с помпи и даже - с бомби

Дупките около старите бомбоубежища бяха зарити, отстранен беше и висок стълб, който не се използва, но къщите са сериозно напукани, а улицата пред тях е със сериозна цепнатина, която непрекъснато се увеличава.
Зам.-министър Жечо Станков потвърди, че МВР работи срещу лица, които организират нерегламентирания добив на въглища, но отказа повече подробности заради извършваното разследване.

"Ако нерегламентираното копаене на въглища стане престъпление, ще се изловят само бедните роми, които копаят кюмюр под земята

с риск за живота си срещу жълти стотинки

но няма да се арестуват тези, които организират нелегалните миньори, защото те не се организират самосиндикално. Изкопаните от тях чували въглища не са за собствена употреба, а за онези с камиончетата, които ги събират по терените", коментират перничани. От години в града е публична тайна дейността на въглищарската мафия. Копае се навсякъде, където някога е имало рудници. Загиваха хора. Миналото лято нелегалните въглекопачи слязоха под земята и в центъра на града под изоставения от години завод "Струма" и хипермаркета в неговия някогашен двор. Освен трагедията над бункерите в "Рудничар", такава зрее и в квартала "Стара Тева" и на други места.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай