В Сакар вече има колония от белошипи ветрушки

В Сакар вече има колония от белошипи ветрушки  | StandartNews.com

Природозащитниците от „Зелени Балкани" са поставили над 70 изкуствени гнездилки за завръщащите се родната фауна изчезнали птици

В защитена зона ,,Сакар" вече има новосформирана колония на изчезналите от родната фауна белошипи ветрушки. Тук вече са регистрирани поне 7 двойки, които демонстрират брачно поведение и си търсят най-уютната гнездилка, информираха природозащитниците от „Зелени Балкани".

За да подпомогнат процеса и да осигурят подходящи места за гнездене от сдружението са поставили над 70 изкуствени гнездилка. Те са част от европроекта за възстановяване на белошипата ветрушка в района с подкрепата на програма LIFE на ЕС Дивите ветрушки се отблагодаряват за усилията на природозащитниците и не се колебаят да се заселят в предоставените им места за гнездене. Някои от тях вече са снесли и първите си яйца в природата за тази година, а други са по-плахи и предпочитат да заемат традиционните места за гнездене, като подпокривни пространства и кухини на сгради. Така началото е поставено и след първите яйца с нетърпение се очакват да се излюпят и първите малки, който трябява да се появат ня бял свят след около месец неуморно мътене от страна на грижовните родители.

Очакванията на екипа природозащитниици са броят на гнездящите в района птици да се увеличи още и така нашенската колония да стане близка по численост до някои от известните колонии ветрушки в съседните ни Гърция и Турция.
Радостен е и факта, че се потвърждава гнезденето на редките птици и на територията на Източна България, където през миналата година за първи път са локализирани предполагаеми гнезда на белошипи ветрушки. Първоначалните наблюдения показват, че и там вече са сформирани няколко двойки, които предстои да бъдат проследени по- точно.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай