Учредиха Балканска мрежа на планинските общини

Учредиха Балканска мрежа на планинските общини | StandartNews.com

Банско би могло да се възприеме като едно доказателство за успешен планински град, но пред всички нас стоят значителни проблеми. Проблеми, които ги има всеки планински град, всяко планинско село и за това вярвам, че заедно с останалите колеги, членове на асоциацията, както и с колегите от Европейската асоциация ще бъдем единни и сплотени за общото им решаване. Само обединени ще има по-добро бъдеще в нашите населени места. Това заяви кметът на община Банско Георги Икономов. В курортния град от петък до неделя се проведе Европейски форум на планинските общини и региони.

В последния ден на заседание се учреди Балканска мрежа на планинските общини. В събитието участваха представители на различни национални сдружения и общини от Балканите. „Все повече стават нашите членове. Сега бяха приети общините Сливница, Панагюрище, Костинброд и Любимец. Кметовете на Гърмен и Гоце Делчев също присъстваха и заявиха намерение общините да станат част от нашето обединение. Активни са и много общини от Сърбия и Македония", каза още градоначалникът на Банско. Той е категоричен, че създаването на Балканска мрежа на планинските общини ще е силна и устойчива структура. И ще промени факта, че досега проблемите, които поставя Българската асоциация на планинските общини за 8-годишното си съществуване до голяма степен остават нечути и неразбрани от политиците и обществото.

Всички участници заявиха, че са различни нуждите в планините през зимата, отколкото в равнината. Става въпрос за отопление, за влошени условия за земеделие, за липса на инфраструктура или по-скоро неподдържането й, за липса на здравеопазване, на социални услуги, на интернет. Това са елементарни неща, на които всички други граждани са свикнали да ги имат ежедневно, но за планинските селца са лукс. „И аз призовавам бъдещите политици да помислят за това, че наближаваме една граница, след която съживяване на планинските села не може да има", каза още Икономов. Сега е подходящият момент да се обединим, заради новия програмен период. Призовавам кметовете на всички планински общини да се присъединят към нас за да изправим на дневен ред особеностите и проблемите на тези райони, допълни той.

Събитието уважи и Карлос Пинто, председател на Европейската асоциация на избраните представители на планинските региони. Той също подчерта, че животът на хората в планината е по-труден и обединението им е начинът нещата да се променят. После връчи сертификатите за членство на присъединилите се общини. Идването на Карлос Пинто на форума е подкрепа за Българската асоциация на планинските общини, на практика я легитимира в Европа. Това е знак, че ние сме едни равноправни партньори, че въпросите, които поставяме в България, нашите европейски колеги ги поставят от много години и са доста по-напред в разбирането, което получават, категоричен бе кметът на Банско.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай