Цветя за Вапцаров в Благоевград

Цветя за Вапцаров в Благоевград | StandartNews.com

Благоевградската общественост ще отбележи 74-годишнината от гибелта на поета Никола Вапцаров. С ритуал по полагане на венци и цветя ще бъде почетена паметта на големия творец в Благоевград. Церемонията ще се състои на 23 юли, събота, от 10:00 часа пред барелефа на Вапцаров, който е на фасадата на сградата на театъра.

Културната институция носи името на поета. В ритуала ще участват представители на местната власт, на областна администрация, на партии, институции и училища, общественици и граждани. Никола Йонков Вапцаров е български поет, роден през 1909 година в град Банско. Неговото творчество е предимно със социална и хуманна тематика. Единствената издадена негова стихосбирка е „Моторни песни".

Превеждана е на редица езици. Той пише още пътеписи, разкази, критика, произведения за деца и една пиеса. Сред най-известните му стихотворенията са „Вяра", „Двубой", „Пролет", „История", „Селска хроника", „Писмо", „Романтика", „Кино", „Доклад", „Ботев", „Хроника", „Борбата е безмилостно жестока", „Прощално". През 1942 г. Никола Вапцаров е осъден на смърт, присъдата е изпълнена на 23 юли. Десет години по-късно творецът получава посмъртно международната „Почетна награда на мира".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай