Тридневен купон с цаца и бира в Кранево

Тридневен купон с цаца и бира в Кранево | StandartNews.com

Макар и дребна рибка, цацата се оказа по-голяма и от кит, защото в първия фестивал, организиран от кметството в Кранево, община Балчик, "Зелени посоки" и с подкрепата на бизнеса в Кранево, посветен именно на цацата, в курортното село се стекоха хора от цялата страна.

Ухание на пържена цаца се носи още от входа на селото, като главната му улица е изцяло затворена за автомобили и е един ресторант под открито небе. Капанчета едно до друго предлагат пържена цаца с бира, като навсякъде порцията от вкусната малка рибка е 3 лв., а голямата наливна бира - 5 лв. Кметът на селото Румен Николов, който е сред виновниците за феста при откриването му специално благодари на бизнеса, който е подкрепил идеята и активно участва в реализацията, като изрази надежда, че фестът ще стане традиция и така местна власт и бизнес ще си бъдат взаимно полезни, а фестът ще допринесе за туристическия бранш. И тъй като на Спасовден Кранево празнува, то по този повод кметът бе подготвил над 100 л рибена чорба, в която разкри, че има 9 вида риба, но всичката черноморска. Над 3 хил. души опитаха от кметската чорба.

Фестът е съпроводен с много настроение и музика за всеки вкус. Сред атрактивните игри с публика бе най-сръчно чистене на цаца. Леля Кичка от Кранево достойно удържа победата над сериозната конкуренция от Варна - няколко от записалите се за играта дами, както и на Боряна от Русе и Кремена от Попово, които споделиха, че са дошли специално заради феста. След чистенето на рибата следваха надпиване с бира и надяждане с цаца, а надвечер е най-сериозното изпитание за публиката, за което вече има записани над 50 участници, сред които и дами - бирена миля. Състезателите трябва да пробягат 1609 м, колкото е една миля, но през цялото време трябва да пият и бира.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай