Тодоровден е най-големият празник в село Бачево

Тодоровден е най-големият празник в село Бачево | StandartNews.com

Тодоровден е най-големият празник на разложкото село Бачево. Никак не е случайно, че конят е „скочил" в герба на населеното място. Тук почти няма дом, в който да не се грижат поне за едно такова четириного. Този факт казва всичко за отношението на местните хора към тези красиви животни. Те са свещени в това село и са на особена почит. Отглеждат се с много любов от бачевци. Култът към тях идва още от древността и е съхранен в пълна сила и до днес.

Стотици нашенци и чужденци ще станат свидетели на надпреварите с в селището, което е утвърден център за развитие на конен спорт и туризъм. Най-атрактивни за гледане са кушиите, но много зрители събират и надпреварите за теглене на товари от конете. За победителите са предвидени награди. „Насам идват хиляди наши и чужди туристи от Разлог и Банско, които са удивени от уменията ездачите", твърдят жители на Бачево. Празничният ден тази събота започна в 09,00 часа с литургия в църквата „Свети Димитър". Водосветът за здраве и ритуалното захранване на конете със захар, царевица, пшеница, сол и чесън ще е в 10,00 часа на селския мегдан. Ездачите ще подредят там своите четириноги. Младите снахи ще се поклонят на своите свекърви, ще бъдат осветени питки хляб във формите на кон и подкова. Животните ще се захранят ритуално със захар, за да е добра и здрава година, както и с царевица, пшеница и орехи, за да бъде богата реколтата. Ще се играят Невестино и Свекървино хоро. Най-личната невеста ще намаже с червено яйце бузите на ездачите, за да са здрави и силни.

Конните надбягвания и тегленето на товар от тежките коне стартират в 11,00 часа в местността Власовица. Десетина моми и млади жени ще са конкуренция на мъжете в състезанието за бързина. След тежките битки ще дойде ред и на веселбата. Празничният концерт започва в 16.00 часа в центъра на село Бачево с участието на Оркестър „Family" - Разлог, танцови състави и певчески групи към читалище „Самообразование 1928 г" и танцова група от София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай