Стягат фестивал на чипровския килим

Стягат фестивал на чипровския килим | StandartNews.com

Чипровци. На 2 май Чипровци ще се превърне в голямо ателие на открито за тъкане на прочутите местни килими, каза за „Стандарт" кметът на града Анатоли Първанов. Тогава започва първият в историята на селището фестивал на килима. Целта ни е да разнесем славата на килимарството и да провокираме млади момичета и жени да се научат на него. Очакваме и много гости от страната и чужбина.

Под шатри на централния площад ще бъдат разположени характерните за тъкането вертикални станове, а пред тях ще седнат всички, които знаят как се държи тупицата. Ще бъдат показани всички етапи от изработването на килима – от боядисването на вълната до изтупването на готовия килим.

Същия ден започва и научна кръгла маса, на която етнографи и историци ще представят особеностите на чипровския килим – гладкост и плътност на тъканта, геометрично третиране на мотивите, звучни хармонии от топли и студени цветове на естествено обагрената вълна.

Чипровските килими водят началото си от 17-ти век и се изработват и до днес предимно в домашни условия. Те са експонирани в много музеи у нас и по света. Всеки дипломат, който си тръгва от България след завършване на мисията си, си купува чипровски килим, допълни Анатоли Първанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай