Спорят за имотите на SOS селището в Дрен

Спорят за имотите на SOS селището в Дрен | StandartNews.com

Спор за имота на сдружението "SOS Детски селища България" в радомирското село Дрен изостря отношенията между хуманитарната организация и местната общност. Преди около година от сдружението обявиха, че имат намерение да преместят децата и майките в градска среда, но оттогава не обясняват какво ще стане с имота в село Дрен.

Местната общност в селото се обяви против новата визия на сдружението за интеграция на децата и намерението те да бъдат отглеждани в апартаменти в Перник и София от лятото на 2015 година. Това заплашва от закриване училището и детската градина в селото, а и в селището като обслужващ персонал работят местни хора, които ще загубят работата си. От Общинския съвет в Радомир подкрепиха с декларация исканията на Инициативния комитет от Дрен и отново поставят въпроса за имота.

SOS селището в Дрен има 13 фамилни къщи, допълнителни сгради, собствен водоизточник, пречиствателна станция, многофункционална зала върху терен от 28 дка държавна и предимно общинска земя. Сградите са собственост на "SOS - Детски селища" и са построени с безвъзмездно отстъпено право на строеж. В момента там са наети 12 доброволни майки по проекта "И аз имам семейство". Те се грижат за 50 деца, за които издръжката е поета от проекта. От ОбС в Радомир предлагат къщите да се дадат безвъзмездно на общината и там да се настанят приемни семейства. От сдружението казват, че са готови да обсъдят всички възможности за разрешаването на ситуацията и ще продължат да поддържат имота, докато се постигне споразумение за бъдещето му. За деца до 3 г. сумата е 260 лева, от 3 до 14- 227 лв. и до 18 - 260 лева. Оттам се плащат заплатите на персонала и консумативите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай