Село с уборка край храм за Великден

Село с уборка край храм за Великден | StandartNews.com

Жителите на симитлийското село Брежани ще превърнат в зелен и чист оазис района край църквата „Свети Димитър". Местните хора в планинското селище стартираха акция по уборката на пространството около светата обител. Инициативата е под мотото „Да почистим и озеленим нашия храм" и е съвместна идея на кметството, Църковното настоятелство и Сдружение „Хора и традиции".

Денят, определен за осигуряване на чистота, зелено и цвят в двора на църквата, е неделята преди Великден – на Цветница, 5 април, от 11.00 часа.

Очаква се всеки да отдели малко време в неделния ден и да допринесе за новия облик на църквата. Необходимо е доброволците да носят със себе си инструменти и техника за рязане, за извозване, за прекопаване. Да вземат цветя, които да засадят в алеите, да осигурят керамични саксии и всичко, което могат да дарят от сърце.

„Всеки, който има някакви питания, може да ми се обади и да му разясня повече за кампанията. Нека посрещнем миряните и гостите ни на Великден с лъснат до блясък район край църквата", сподели кметът Благой Стефанов.

Православният храм „Св. Димитър" в Брежани е в челната тройка в цяла Югозападна България на най-старите действащи православни молитвени домове. По възраст го изпреварват само църквата „Св. Троица" в Банско и катедралният храм в Благоевград. Построен е преди 166 години, два пъти е опожаряван, но е оцелели е възстановен от миряни и дарители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай