Селата в Монтанско с повече общински пари

Селата в Монтанско с повече общински пари | StandartNews.com

12 малки селища молят да обновят читалищата им

Години наред парите на общината в Монтана оставаха за града. И собствените, и европейските. За 10 години той се сдоби с обновени улици и булеварди, входове, с нов мост над Огоста, със санирани училища и детски градини, спортни зали и храмове. През миналата година са сменени водопроводите и каналната мрежа. Изградена е нова там, където никога не е имало през вековната история на града. До селата големите пари не стигаха, казват в общината. Най-много са за изграждане на етапи на водопроводи там, където не е имало никакви, или за ремонт на течащия покрив на сградата на някое кметство.

През 2016 обаче не е така, твърди кметът Златко Живков. Започваме

модернизиране на обществени сгради

в селата. Обявени са процедурите за избор на строители за ремонти на читалищните сгради в Смоляновци, Д-р Йосифово, Безденица и Благово. За тях са предвидени 260 000 лв. в бюджета на общината. В Смоляновци и Благово ще бъдат направени ремонти на покривите, сменена дограмата, а сградите отвън - топлоизолирани. В Д-р Йосифово се поправя течащият покрив. Нов покрив ще бъде направен и на сградата в село Безденица, в която е настанена и детската градина. Ремонти вече са направени на читалищните сгради в Студено буче, Клисурица, Винище, Горна Вереница, Долна Вереница. Жителите на още села искат от нас да включим в строителните си планове обновление на сградите на техните читалища. Бюджетът няма да стигне за всичките, но ще ги предвидим в програмата си за догодина, обяснява кметът.
Според него след закриване на училищата в селата на общината хората са се вкопчили в читалищата си и искат да ги видят в нова, по-съвременна светлина. Те са

единствените останали центрове на духа

в селата и живеещите в тях ревностно ги пазят. Идват в тях и млади, и стари, заради малките библиотеки, репетициите на самодейните състави или на общи събрания, срещи и веселия.

През 2016-а продължава и строителството на три храма в общината. През миналата година е направена първа копка на храм в най-малкото село Войници, в което никога не е имало черква. От дирекцията по вероизповеданията са отпуснали 10 000 лв. за градежа и той продължава. Строеж на нов храм започва и в село Крапчене, където досега също не е имало черква. Продължават довършителните работи и в издигнатия вече храм в село Трифоново. За него са вложени 100 000 лв. - средства на дарители и на общината. Започва монтажът на иконостаса, чакат художничка, която да започне изографисване. И за него е помогнала дирекцията по вероизповеданията - осигурила е 10 000 лв. Пак толкова средства са осигурени и за ремонт на храма в село Белотинци. Тази година жителите на селото ще отбележат 150 години от освещаването му, но преди това ще бъде направен основен ремонт. Старата сграда се намира в окаяно състояние и достолепната годишнина е повод тя да бъде възстановена. Ще бъде поправен и покривът на кметството в село Трифоново.
Това лято строители ще оживят село Габровница. В него по проект на общината се обновява сградата на училището. Подменя се покривът, сменя се дограмата, сградата се санира. Обектът се финансира от програмата за трансгранично сътрудничество със Сърбия. Пак в селото започва и изграждането на

център за интеграция на местните роми

Бившата здравна служба се превръща в здравен център със съвременни условия за обслужване, в медиаторен център.
За пръв път общината е предвидила повече пари и за ремонт на селските улици. За всяко село са заделени по 15 - 20 000 лв. за текущи поправки. Кои улици да бъдат обновени, решават кметствата и хората.

Рехабилитацията на междуселските пътища също влиза в плановете на общината за 2016 година. Ще бъде обновен пътят до село Белотинци, пътищата Клисурица - Славотин, Николово - Долно Белотинци, Габровница - Вирове. Вече е избран строителят - фирма "СтройКо - 2002". Ремонтните работи започват през следващия месец.

Хората заслужават инвестициите

Златко Живков,
кмет на Монтана

И досега сме обръщали внимание на селата от община Монтана. Все отделяхме по малко средства за неотложни ремонти, за изграждане на водопроводи в Липен и Долна Рикса. Отделяхме средства и за кърпене на дупките по междуселските пътища. Но за пръв път през 2016-а инвестираме в много обекти в селата - основно читалища и храмове. Защото това са институциите, които събират хората в селата. Впечатлих се, че от 12 села официално ни представиха петиции с искане за ремонт на читалищните сгради. Те са много стари, никога не са ремонтирани и са доста овехтели. Миналата година обновихме няколко, тази година - основно 2, а на други две - покривите. Във всичките плануваме и лек ремонт на салоните и другите помещения.

Хората в селата са доволни от това, което правим, благодарни са ни. Така чувстват, че не са забравени от властта. Те не заслужават да бъдат забравени, защото, макар и повечето възрастни, остават по родните си места, поддържат живота на село, старите традиции, представят своите песни и танци по прегледи и фестивали. Така прославят името на община Монтана.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай