Протестиращите в Гърмен блокираха кметството за половин час

Протестиращите в Гърмен блокираха кметството за половин час | StandartNews.com

Акцията по събарянето на къщи в ромския квартал бе прах в очите ни, ще „погребем" законите, заяви председателят Иван Кременлиев

Десетки протестиращи жители на Гърмен и село Марчево се събраха в 08,00 часа пред сградата на кметството в общинския център. Те блокираха за половин час входа на общината заради проведената в понеделник акция по събарянето на 4 от общо 124 незаконни постройки в ромския квартал „Кремиковци"."След 25 г. тежко боледуване във въпросния ден „почина" българското законодателство. С бутането на 3-4 сгради ни хвълиха прах в очите. Къде са служителите на Агенция „Закрила на детето"? Защо не реагират, след като се видя от цяла България в какви мизерни условия живеят децата в ромската махала? Те не се възпитават нормално.

Ако аз отглеждам децата си в такива условия, ще ми ги вземат", заяви Иван Байрактаров. Протестиращите, които не спират своята битка за прилагането на закона с цялата му строгост към незаконните ромски постройки, смятат, е някои от майките на децата са пригали пред камерите. „Една от тях искаше да удуши, да убие детето си. Защо още не са й го взели? То е в риск", твърдят те. „Бутнаха къщичките на най-бедните и на най-кротките роми. Няма да ни заблудят държавните институции, няма да ни принудят да се откажем от протестите си. В понеделник вечер искахме да направим туристически поход до село Лещен, но не ни разрешиха от общината. От полицията казали, че ще създадем напрежение", сподели председателят на Иницативния комитет Иван Кременлиев. Той и още стотици българи ще участват в мирен митинг тази вечер от 19,30 до 21,30 часа, по време на който те ще „погребат" законите. За целта са приготвили ковчег, който ще бъде заровен при отбивката за ромския квартал над село Марчево.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай