Посрещнаха партриарха с духовата музика на ВМС

Посрещнаха партриарха с духовата музика на ВМС | StandartNews.com

С духовата музика на ВМС и с тържествено биене на камбаните на катедралата „Св.Успение Богородично" беше посрещнат във Варна точно в 9.30 ч българският патриарх и софийски митрополит Неофит. Това е първото официално посещение на главата на БПЦ в морската столица, като изключим неговото идване по повод кончината на Варненския и Великопреславския митрополит Кирил.

В шпалир от матроси патриарх Неофит и митрополит Йоан влязоха в катедралата, където започна тържествената света литургия.

"Идвам с голяма радост и по случай славния юбилей -1150 години от покръстването на българския народ.Чувствам се щастлив", каза патриархът. На въпрос на медиите той отговори, че ще полагат усилия за въвеждане на вероучение в училище –до уреждането на този въпрос.

Тържествената архиерейска служба, която продължава поне два часа, започна с „Воскресной тропар"-песнопението за възхвала на Воскресение Христово.След това бяха споменати всички имена на свещенослужителите, участващи в литургията.На нея присъстват представители на Светия синод и на 13 православни църкви-Румънската, Руската, Киевската архиепископия, Сръбската патриаршия, Антиохийската патриаршия, на Кипърската православна църква.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай