Показват граовски носии на 3D в музей

Показват граовски носии на 3D в музей | StandartNews.com

Перник. Граовски носии и накити ще станат част от експонатите в един от първите виртуални музеи. В 3D формат ще оживеят традиционни облекла и аксесоари от едно време. Кройките на саи и литаци ще могат да се разглеждат в детайли, а моделите на изкусни шевици от свила и сърма ще са достъпни за мераклиите да ги видят и повторят. Необикновеният музей ще съдържа образци от фондовете на пернишкия Регионален исторически музей, но и от Сръбско, защото създаването му е по проект, в който водещ партньор е музеят в Ниш.

Разработката "Дигитализация и визуализация на най-важните музейни сбирки на традиционни костюми и накити, чрез въвеждане на новата 3D технология - виртуален музей" се финансира от програмата за трансгранично сътрудничество на предприсъединителния инструмент "България - Сърбия", чрез който комшиите ползват финансова подкрепа от Брюксел.

Една от стъпките към създаването на модерния музей беше откритата вчера в Перник фото изложба със 150 авторски снимки на облекла и накити от Граово и съседните етнографски райони, които сега са на сръбска територия, но са били населени от българи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай