Планинари щурмуват Миджур

Планинари щурмуват Миджур | StandartNews.com

В събота планинари от Белоградчик ще изкачат връх Миджур - най-високият в Западна Стара планина – 2168 метра. Походът организира местното туристическо дружество „Белоградчишки скали".

Туристите ще бъдат превозени до хижа „Миджур", откъдето към 7,30 часа поемат към върха. С тях ще тръгне и медицинско лице. Всеки трябва да има разрешително от Гранична полиция и да носи със себе си документи за самоличност, уточниха от дружеството. Пътят до върха е граничен със Сърбия и се е случвало заблудени планинари да слизат в съседната страна. Други години на върха са организирани срещи между български и сръбски туристи. Случайни срещи може да има и тази година.
За 27-ми път изкачване на „Миджур" организира и туристическото дружество „Бонония" във Видин. То е насрочено за 6 август. Досега участие са заявили планинари от Монтана, Кърджали, Сливен, Пловдив. 30 души тръгваме от Видин, но на върха се събираме по 100 – 150 души, обясни Тошко Маркин, председател на дружеството. Групата ще бъде проверена от Гранична полиция, по маршрута ще има и нейни пунктове. Към 13 часа походниците ще тръгнат обратно.

Общината в Чупране е маркирала целия маршрут от хижа „Миджур" до върха. По него има пейки, беседки, изворчета.
Удоволствието от изкачването идва от красивите гледки, които се откриват пред погледа на туристите. От върха при слънчево време се вижда сребристата лента на Дунав. Но е имало и години, когато цели групи са се губели из планината, а при мъгла са минавали в сръбската територия и са били връщани като нарушители на държавната граница.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай