Първото Ай-ти село слага бариера на входа си

Първото Ай-ти село слага бариера на входа си | StandartNews.com

Кандидатите за заселници питат за интернета и за сигурността в Песочница

Село Песочница, което бе обявено за първото Ай ти село у нас, слага бариера на входа си. Решението е взето на среща във фронт офиса му по проблемите на престъпността в селата на област Монтана, съобщи Даниел Каменов от сдружението „Ай ти село". Бариерата ще спира всеки, който влиза и излиза от Песочница по подобие на преградите пред моловете. Влизането и излизането ще става само срещу безплатен билет.

Взехме тази мярка, за да опазим бъдещите заселници от крадци. Така никой случаен човек няма да припари до къщите, обясни Каменов. Сега селото е обект на мургави крадци от Берковица. Може да се видят необитаеми къщи с отрязани жици, а местните се оплакват, че роми от града им задигат котли, казани, метални огради.

Сдружението предлага в селото да бъде назначен патрул с място от програмата „Сигурност" на вътрешното министерство. Обмисля се и поставяне на видеокамери, които да следят движението. В момента 16-те жители на Песочница се пазят сами. Заключват се и спят със сопи до главите си, обяснява жена, която живее сама в отдалечена къща.

Над 20 души – програмисти от страната и чужбина, са проявили интерес към Песочница. Преди месец селото покани информационни специалисти да дойдат и да работят в него. Един вече си е купил къща, други двама водят преговори с наследниците на избрани от тях имоти за купуване, каза още Даниел Каменов. Но бъдещите заселници питат най-напред какъв интернет има в Песочница и след това за сигурността.

Те пристигат със скъпа техника и искат да са спокойни за нея. Компанията „Виваком" предоставя безвъзмездно хармоничен интернет. Но проблемът със сигурността още не е решен. Област Монтана има 160 места по програмата „Сигурност", Песочница може да бъде прибавена към маршрутите на двойка патрули, които сега обикалят съседни села, стана ясно на срещата по престъпността.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай