Откриха Център за настаняване за 60-г. на село Първомай

Откриха Център за настаняване за 60-г. на село Първомай | StandartNews.com

Петричкото село Първомай получи подарък в навечерието на своя празник – 1 май, когато се честват 60 години от обявяването на населеното място за самостоятелно селище. С водосвет в четвъртък официално бе открит Център за настаняване от семеен тип, който предлага услуги на деца в риск.

Сградата е с прилежаща детска площадка с уреди за спорт и отдих. Разгънатата площ на постройката е 732 кв. м. Изградената двуетажна сграда е разпределена в три жилищни зони, една административна и една за общо ползване. В жилищната са разположени спални, тоалетни и дневни, които могат да ползват от 4 до 6 деца. Стаите са оборудвани с мебели, легла с регулируема височина, маси, столове, шкафове и гардероби.

За улеснение на децата е направен специален асансьор и рампа за предвижване. Има общи помещения за игри и кухня, която е модерно оборудвана. Центърът за настаняване от семеен тип е с капацитет от 14 деца (12 от специализирани институции и 2 места за настаняване по спешност от общността). Осигурена е безопасна среда за живот, близка до семейната.

„Това е социален дом , с който ние, хората от община Петрич, можем да се гордеем, защото показахме отношението си към децата и малко по-големите от тях, които са настанени тук. Радвам се, че оценката на Управляващия орган е, че условията, които предоставяме, са на най-високо европейско ниво", каза при откриването кметът на Петрич Вельо Илиев. Той и управникът на Първомай Методи Попов прерязаха тържествено лентата, а за децата имаше много лакомства, осигурени от общината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай