От 1 юни Варна е отново храм на Мелпомена

От 1 юни Варна е отново храм на Мелпомена | StandartNews.com

От 1 юни Варна е отново храм на Мелпомена и в продължение на десет дни и на няколко сцени в града ще се видят млади и утвърдени звезди и най-доброто и интересното от изминалия сезон в страната. Морската столица е домакин и на 23 –издание на Международния театрален фестивал"Варненско лято", който вече е носител на престижния лейбъл „Европейски фестивал". Мотото на фестивала тази година е „Уловени силуети". Основната българска селекция, съставена от изтъкнатия театровед Ромео Попилиев, се двиши в широк диапазон- от оличената с наградата „Икар 2015 „ за най-добро представление постановка на Народния театър „Каквато ти ме искаш" с режисьор Теди Москов до новата премиера на добилия провокативна международна слава пърформанс артист Иво Димчев.Началото на театралния маратон ще сложи „Хъшове" на Народния театър под режисурата на Александър Морфов, постановка , която бележи 10 години на сцената.Друг юбилеен спектакъл идва също от Народния театър-постановката на Пламен Марков- „Контрабасът, която е вече 15 години на сцената.Младежки театър „Николай Бинев" чества 70 годишния си юбилей и във Варна идва с пиесата си „Кухнята „.За своя четвърт век Малък градски театър „Зад канала" ще представи „Ритъм енд блус 2 „.

В селекцията се нарежда и „Антигона"-адапатация на античната трагедия от Софокъл в постановката на Иван Добчев и театър „София. Един от фокусите на българската програма е съвременната драматургия , представена от „Фантомна болка" на авторката Елена Алексиева и поставена от Възкресия Вихърова в театър „199".Във Варна ще се играе и най-новата продукция на добилата широка популярност със зрелищния си и експресивен театър актриса и режисьор Дияна Добрева –„Йерма" с яркото изпълнение на Радина Кърджилова.

За вярната публика във Варна ще бъде представена „Жана Д Арк" на младия режисьор Петринел Гочев и Габровският драматичен театър и една от най-новите постановки на варненската трупа „Опасни връзки", постановка на Стилиян Петров.

Още много спектакли ще могат да се видят в паралелната програма на фестивала. А Международната селекция включва италиански, чешки, белгийски, холандски и английски театър. Лондонският национален театър ще се включи със сателитни прожекции на две от постановките си – „За мишките и хората" по Стайнбек и „Големият въпрос" от Том Стопард.

Звездата на фестивала ще бъде италианският режисьор Пипо Делбоно, чийто спектакъл „Орхидеи" вплита личната съдба с големите събития в политиката, разказва координаторът Асен Терзиев.За 8 –ма поредна година МТФ „Варненско лято"прави програмата „Шоукейс", този път с шест продукции, които показват новаторските развития в театралната и танцова независима сцена.Специален концерт –поздрав за театралите ще има от Музикалния фестивал, който се провежда във Варна –от „Ганчев бенд и приятели".

Организатор на фестивала е фондация МНФ"Варненско лято" със съорганизатори Българската асциация за театър, община Варна и Министерството на културата.

Артистичен директор е известната и любима на всички Цветана Манева, а изпълнителен директор е проф.Николай Йорданов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай