Опера завладява Банско

Опера завладява Банско | StandartNews.com

Банско отново привлича туристи с музика. Седмото издание на „Банско Опера Фест" за първи път ще предложи на ценителите и мюзикъл. Мюзикълът е не кой да е, а „Йосиф и фантастичната му пъстра дреха", създаден от най-гениалния автор в жанра за 20 век – Андрю Лойд Уебър. Държавна опера - Варна ще гостува със сценичната версия, режисирана от проф. Светозар Донев. Участват Богомил Спиров, Ина Петрова и Пламен Георгиев. Както в библейската притча, така и в мюзикъла, Йосиф е олицетворение на добротата и чистотата. Точно заради тези си добродетели, той става жертва на завистта и алчността. Братята му го продават в робство, но той им прощава. Със своята фина музика и послания, мюзикълът въздейства с положителната енергия, която излъчва и с вдъхновението, което целият екип влага в спектакъла, с който ще се закрие фестивалът в събота.

Музикалният форум ще бъде открит тази вечер с друго вечно класическо изкуство – балетната постановка в две части - „Ромео и Жулиета" и „Откровения". Солисти на Държавна опера-Русе ще представят 20-минутна фантастична увертюра по музика на Чайковски и хореография на примабалерината Силвия Томова. „Откровения" е колаж от музика на Бах, Кремер, Има Сумак, Жан Брел и латино. В петъчната вечер Държавна Опера-Русе ще представи операта в едно действие „Селска чест" от Пиетро Маскани.

Музикалното събитие се провежда само 12 дни след финала на емблематичния за курорта джаз фест. Общината не спира да организира събития, с които да се превърне в музикалната столица на Югозапада. Второто издание на Балкански фестивал „Бохеми" ще е на 3 и 4 септември на централния площад, под открито небе. Входът за зрителите е свободен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай