Огнян Дрганов е новият стар шеф на Старозагорската опера

Огнян Дрганов е новият стар шеф на Старозагорската опера | StandartNews.com

Врид директорът спечели безапелационно обявения от културното министерство конкурса за директор

Досешаният врид директор на Старозагорската държавна опера Огнян Драганов е спечелили обавения конкурс и ще продължи да ръководи трупата, съобщиха от Министерство на културата. На практика той е се оказал без конкуренция - останалите двама кандидати за длъжността, диригентите Стефан Линев и Красимир Къшев, не са набрали необходимия минимум точки. Драганов оглави временно оперния театър в Града на липите април миналата година, когато той бе в много тежко състояние – и финансово, и творчески. Предишното ръководство бе натрупало над 200 хил. лв задължения към държавата и партньори. Репертоарът бе сведен до минимум, месечният афиш бе с по няколко спектакъла. По общо мнение за малко повече от година, оперният режисьор Огнян Драганов изправи на крака трупата. Репертоарът бе уплътнен и с класически, и с касови заглавия. Операта разшири своята сценична география и започна да гостува регулярно в други градове. Проходиха и значими сезонни прояви като Летните музикални вечери на сцената на Античния форум Августа траяна. И съвсем естествено, и броят на спектаклите, и приходите от тях се увеличиха повече от два пъти в сравнеие с предишния творчески сезон.

Огнян Драганов е завършил Средното музикално училище „Христина Морфова" в родния си град Стара Загора, специалност тромпет. След това се посвещава на оперната режисура. Дипломира се в класа на проф. Павел Герджиков в Държавната музикална академия "Панчо Владигеров" София. Завършва и курс по оперна режисура в OPERA DU RHIN Страсбург, Франция, като асистент на световно известния оперен режисьор Албер-Андре Льорю. Своя професионален опит като режисьор натрупва в първия ни оперен театър - Софийската опера. Тук е на щат от 1998-2002 г. като асистент-режисьор, режисьор и заместник-директор. Пет сезона е главен режисьор и на Държавната опера в Сараево. В неговата творческа биография като режисьор са над 30 заглавия, поставени на редица световни оперни сцени - Румъния, Гърция, Македония, Сърбия, Холандия, Германия, Бразилия, Италия, Колумбия, Русия е др.

Амбицията на Огнян Драганов през новия му мандат като директор е да издигне на още по-високо професионално ниво най-старата провинциална опера у нас - Старозагорската.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай