Нов търг за доизграждане на Западната дъга на Околовръстното шосе на София

Нов търг за доизграждане на Западната дъга на Околовръстното шосе на София | StandartNews.com

София. Агенция "Пътна инфраструктура" обяви трети търг за избор на изпълнител на втората отсечка от Западната дъга на Околовръстното шосе на София, предаде Investor.bg.

Предишните две процедури бяха отменени след жалби на кандидати заради нарушения.

Западната дъга е един от рисковите проекти, финансирани с пари по оперативната програма "Транспорт" за предишния програмен период 2007-2013 г.

Заради забавянето на търговете за строителството на отсечката срокът за изграждането й е изключително кратък – до края на следващата година, тъй като тогава изтича срокът за усвояването на парите по оперативните програми за стария програмен период.

Прогнозната стойност за строителството на Западната дъга е над 92,7 млн. лева, а срокът за изпълнение е само 10 месеца предвид ограничения период за усвояване на средствата за пътя.

Западната дъга ще свърже магистрала "Люлин" с бъдещата Северна скоростна тангента, чието строителство също се бави и финансирането за нея по програмата "Регионално развитие" също е в риск заради съдебни дела, заведени от собствениците на отчуждени имоти по протежение на съоръжението.

Първият участък от Западната дъга все още е в строеж и пускането му закъснява с няколко месеца заради доизграждане на допълнителни връзки с кв. "Филиповци".

Участъкът, който е обект на новия търг, започва от р. Какач и приключва при пътния възел с бъдещата Северна скоростна тангента. Броят на пътните възли, които трябва да се изградят, е общо три, като другите два са при бул. "Ломско шосе" и бъдещия бул. "Стефансон".

Предвижда се пътният участък да е с проектна скорост на движение 80 км/ч, с по три ленти за движение във всяка посока и по две локални платна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай