Мини-Мароко в София

Мини-Мароко в София | StandartNews.com

София. Берберски ритми, музика и песни, замайващо червено вино, шарении облекла, лъскави седла за коне и камили, ароматен чай с фурми и сладкиши, килимчето и обувките на Малкия Мук, сребърни накити, „вълшебни" огледала в седефени рамки, много дървени и медни джунджурийки, още много изненади от приказният Ориент ще видите Paradise Center.

На 19 ноември в София в Paradise Center стартираха „Дни на Мароко в България". Церемонията бе открита лично от Посланичката на Мароко в България Н.П. Г-жа Латифа Ахарбаш. Под ритмите на Мароканския ансамбъл за народно творчество се откриха павилионите на занаятчиите в мароканското градче. Седмицата на Мороко ще бъде богато представена в няколко сфери на изкуството и туризма. Най-характерната черта на мароканския народ – това е занаятчийството. От векове Мароко се е прославяло със своите автентични и неповторими за никоя страна от Ориента занаяти. Богатата смесица на племена от бербери до туареги преплела се с арабската култура е дала резултат, който не може да бъде копиран. Мароко е страна в която изкуството е на пиедестал, но въпреки това тя остава ненадмината в занаятчийството, то е пълноценен икономически сектор, който разполага със собствени механизми на развитие и носи приходи за голяма част от населението.

Построеното на 800 кв.м мини градче в Paradise Center пресъздава наистина атмосфера на Мароко с всичките му разновидности – занаятчийство с културна насоченост, утилитарно занаятчийство и занаятчийски услуги, сектор в който са заети над 2,3 милиона занаятчии. Лесно ще намерите „малкото Мароко" на фона на лъскавите витрини, то се откроява с приказната архитектура на Ориента. Влиза се през типично мароканска арка с богата мозайка от седеф и от там нататък забравяте къде сте, просто се пренасяте в мини-рай.

Над 50 човека занаятчии са пристигнали от Мароко за да покажат на българските си приятели всичките видове марокански занаяти – дърворезба с лък, марокански кожени изделия – обувките „бабуши", чанти, колани, килими, изработка на бижута от сребро, изработка на луксозни седла за коне и камили, изделия от стъкло, типични марокански огледала, сервизи от мед и сребро – уникати, ръчно изтакани платове, шалтета и покривки. Щандът с био-продукти от недрата на пустинята, автентични подправки и био-козметика с радост ще посрещне всяка дама. Фонтани, арки със седеф, мароканска ритмична музика и аромати омайват посетителите. На входа на базара художник-калиграф демонстрира калиграфските си умения на арабската писменост, като по 5000 начина може да изпише красиво името ви, превръщайки го шедьовър на изкуството. Ако искате да се появите на работа с дантелени ръкавици направете си татуировка с къна с типичните марокански рисунки имитиращи плетена дантела.

Мароко е при нас от 19 до 30 ноември. Посетителите ще могат да видят многобройните занаяти на Мароко, както и ревю на автентична мароканска мода на дизайнерка Мерием Горфи, представяща ярко съчетание на великолепието на традициите и луксът на съвременността. Почитателите на класическата музика ще могат да се насладят в зала „Св.София" гласът на известната мароканска певица г-жа Самира Кадири, наричана „ангелското сопрано". Ценителите на седмото изкуство ще имат възможността да видят в Домът на Киното филма на режисьора Набил Аюш „Конете на Бога"- на една изключително актуална и наболяла тематика. Във филма зрителите ще станат свидетели на разтърсваща история, основана на действителни факти за набирането на младежи от страна на терористична група. Любителите на виното и на хубавата кухня ще имат възможността да опитат селекцията на избрани марокански вина и най-известните кулинарни специалитети, разкриващи финия вкус на мароканската кухня.

Мароко е идеална туристическа дестинация, но по -бързо и лесно ще е ако посетите мини-Мароко в Paradise Center, за да се потопите в блажената приказна атмосфера на „Страната на Залязващото Слънце".

Специално за Стандарт Посланичката на Мароко Н.Пр. Г-жа Латифа Ахарбаш:

Мароко запазва културното си наследство през вековете до ден днешен, защото има дълбоки културни корени, традиции, които датират от векове. Кралство Мароко има редица програми по запазване на културното наследство. Мароко притежава исторически ценности датиращи от древността и сме длъжни да ги пазим. Социалната политика на Кралство Мароко е насочена не само в опазване на културното наследство, но и неговото продължаване и развитие. То трябва да е вечно живо. Културите ни традиции и ценности са собственост на всички мароканци, затова всички са заангажирани в тяхното опазване и развитие.

Нашето занаятчийско производство датира от древни времена. В този стратегически сектор с всичките му разновидности работят много хора. Продукцията от занаятчийството преди всичко задоволява вътрешният пазар, то е за всички мароканци и е във всяка една къща, след това са туристите. Над 70% от купувачите на националната занаятчийска продукция са мароканците, останалите 30% от клиентите са туристите и чужденците. Точно това определя и идентифицира мароканското общество. Ние сме общество, което опазва, съхранява и развива националните си и културни ценности. Затова сме успели да запазим занаятчийството, защото го предаваме на младото поколение. Мароканските жени се обличат изключително красиво и сами правят своя избор, стремейки се да са красиви и забележителни. Това ще ви покажем в модното ревю, че мароканската жена може и да е модерна и да запазва националният колорит на облеклото си. В заключение бих искала да кажа, че наш дълг е да запазваме културното си наследство и да обучаваме младото поколение. Имаме различни специализирани училища по приложни изкуства, участваме в международни изложения, популяризираме и развиваме традициите. Традициите са нашият духовен и културен капитал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай