Меч от Добрич украси National Geographic

Меч от Добрич украси National Geographic | StandartNews.com

Археолози откупили оръжието на викингите от иманяри

Меч от Добрич грейна на корицата на световното научнопопулярно списание "National Geographic България". Оръжието, което е част от експозицията "Археологията на Добруджа" на Регионалния исторически музей, е в априлския брой на изданието. Мечът е викингски и датира от края на IX - началото на Х век. Експонатът е бил част от изложбата "Цар Самуил в битка за България" и там е избран да бъде на корицата на списанието.

Според директора на музея Костадин Костадинов това е един от малкото такива артефакти в страната, като е и изключително добре запазен. Любопитна е историята за това как оръжието е попаднало в музея в Добрич. То е било откупено от иманяри, като се знае, че е било намерено в района на Опака. Двама добрички археолози попаднали на меча и са успели да се договорят и да го купят.

Ивелина Романова от музея разкри и друга любопитна подробност: на меча има изключително добре запазена бронзова свастика, символ на слънцето. "Това е знак, който е силен и енергиен. Вярвало се е, че пази този, който го носи, и му дава сила, мощ и власт", разказа Романова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай