Летни практики за ученици в Кърджалийско

Летни практики за ученици в Кърджалийско  | StandartNews.com

Все повече машиностроителни фирми в Кърджалийски регион изпитват глад за работници, коментира директорката на ПГ "Васил Левски" /бившия механотехникум/ Нина Терекиева. Тя уточни, че през това лято възпитаници на гимназията ще работят в машиностроителния цех в с. Комунига, община Черноочене срещу заплата от 420 лв. на месец.

Според Терекева желание за обучение по дуалната система трябва да заявят и самите работодатели като осигурят заплащане труда на учениците.

От няколко години ученици от кърджалийски професионални гимназии стажуват в чужбина по различни европейски програми- Испания, Италия, Турция. За трети път единадесетокласници от Гимназията по електроника в Кърджали ще бъдат на стаж по програма „Еразъм+" в Австрия, град Волфсберг.

Българските младежи ще работят в модерни предприятия, занимаващи се с компютърна диагностика и управление на автомобила.Заедно със знанията по специалността „Автомобилната мехатроника" гимназистите ще повишат и чуждоезиковата си подготовка.Програмата през трите седмици включва практика в нова работна среда, която ще завърши с изпит, а всеки участник ще получи сертификат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай