Кресна още чака пари за паметника на Самуил

Кресна още чака пари за паметника на Самуил | StandartNews.com

Благоевград. Община Кресна се готви за честването на 1000-годишнината от смъртта на българския цар Самуил.

Тържествата ще са не само в общинския център, но и в няколко от съседните селища. Най-важното за кметството е да премести и монтира паметника на цар Самуил в централната част на града, в градинката край главен път Е-79, за да се вижда от всички, които пътуват към и от Гърция. Монументът от мрамор все още е пред входа на бившето военно поделение край населеното място. „Чакаме месеци наред да ни преведат 9800 лева, за да свършим тази работа. Но министерствата на културата и на отбраната само си прехвърлят топката. Ще ни трябва и технологично време за монтирането на паметника. Необходимо е да се направи постамент. Надявам се, че скоро ще получим тези средства", заяви кметът на общината Илиян Кръстев.

На 6 октомври се навършват 1000 години от кончината на българския цар, а правителството подготвя мащабно отбелязване на събитието.

Мраморният монумент в Кресна е измайсторен от петричанин, който служил като войник в поделението в града. Работил по заръка на своите началници в армията. Каменоделецът измайсторил българския цар в цял ръст, с меч, колан, ризница и наметало. „Най-важното е, че сме запазили този паметник за бъдните поколения. Но мястото му не е там, където е в момента. Поделението вече не работи, може да му посегнат и вандали. Затова трябва да е в града, това е една от емблемите на Кресна", твърдят местни жители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай