Кестени водят чужденци в Брежани

Кестени водят чужденци в Брежани | StandartNews.com

Вкусните кестени отдавна носят славата на симитлийското село Брежани у нас. В последните години обаче път до селището бият много чужденци, сред които най-много са македонците и гърците. „Близо сме до главен път Е-79 и това е предимството ни. За 10-15 минути са в селото ни.

Някои чужденци пълнят по няколко чанти, за да раздадат и на свои близки. Нас ни радва, че стигат дотук и много комшии от Македония и Гърция. Те пазаруват, а ние изкарваме по някой лев", твърдят жители на Брежани. Гостите на селото са очаровани от автентичните ястия, с които ги посрещат в населеното място. Брежанските баби знаят десетки рецепти за манджи с кестени. „Нашите са най-вкусни. Не е случайно, че дори в Петрич търговците слагат етикет на стоката си с надпис „брежански", твърди баба Катя.

Скоро може цялото село да разчита на доходи от продажбата на кестени. Обсъжда се идеята да се засади огромна кестенова гора край селището. Плантацията с дърветата ще е на площ от поне 200 декара. „Преди няколко години закриха мината в селото ни и повечето мъже са без работа. Предвижда се засаждането на стотици декари с нови дръвчета. Ще се обработва кестеновата гора, а кестените ще се продават.

За тях има все по-голям интерес и чужди бизнесмени са готови да ги изкупуват на добра цена", сподели кметът на Брежани Благой Стефанов. Това може да се окаже добър поминък за местните хора. Кметството ще търси заедно с община Симитли начини за кандидатстване по проекти на Европейски съюз, за да развие отглеждането на кестени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай