Кърджали със 130 дка парк в центъра на града

Кърджали със 130 дка парк в центъра на града  | StandartNews.com

Кърджали. В Кърджали започва изграждането на трета част на парк „Арпезос –Север". Проектът е продължение на вече изградените и въведени в експлоатация I и II етап на парка.

„С изграждането на тази зона общата площ на парка ще достигне над 130 дка. Така Кърджали ще има най-големия в страната съвременен парк в центъра на града", коментира кметът Хасан Азис. По думите му след Водното огледало паркът се оформя като другата голяма атракция на Кърджали.

„В новата зона е акцентирано на съоръженията за масов спорт през по –голямата част от денонощието. Ползването им ще бъде безплатно. Предвидени са и уреди за фитнес на открито за възрастни", обясни ръководителят на проекта арх. Петя Назърова.

Комплексът от спортни съоръжения включва малко футболно игрище 45/75 м с осветление. С каучукова спортна настилка ще бъдат комбинирано игрище за хандбал и баскетбол с мобилни баскетболни кошове, комбинирано игрище за волейбол и бадмингтон - с трибуни за зрители и мрежа на метална конструкция, две писти за парков кегелбан по специален детайл с канал за връщане на топките и комплекти дървени кегли, пет стационарни тенис маси, вкопано в терена игрище за плажен волейбол, скейтпарк за младежите. В новата част на парка ще има над 170 растителни вида, 600 дървета и над 2000 храсти и цветя. Ще бъдат изградени още алейна мрежа, кътове за отдих и забавление, паркова ВиК мрежа и автоматизирана поливна система, алейно и прожекторно осветление, както и система за видеонаблюдение.

Изграждането на парк "Арпезос-Север" - III етап се финансира по ОП "Регионално развитие" и е на стойност 4,5 млн.лв. В началото на май предстои да бъде направена първата копка, а изпълнител е консорциум „Арпезос", в който влизат три кърджалийските фирми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай