Искат 2,5 млн. лв. за укрепване на свлачища в община Сатовча

Искат 2,5 млн. лв. за укрепване на свлачища в община Сатовча | StandartNews.com

Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов изрази положително становище и подкрепа на подадените от кмета на Сатовча Арбен Мименов преписки за укрепването на свлачища в селата Осина и Плетена. Те са изпратени до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, за да бъдат отпуснати финансови средства. Документите са постъпили в областната управа във вторник и веднага са обработени и препратени към столицата. Сумата, която кметът е заявил на база изготвените проекти, е в размер на 2 500 000 лв. Очаква се на следващите заседания на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС да се гласуват необходимите средства.

В село Плетена в началото на февруари бяха евакуирани 4 семейства, а в село Осина 3 семейства напуснаха домовете си миналата събота. Пътят към Осина бе отнесен наполовина в началото на февруари и има опасност при поройни дъждове да пропадне цялото шосе към населеното място. „Тези свлачища остават активни, за щастие не са нанасяли нови щети", каза кметът на общината Арбен Мименов. Целта е строително-монтажните дейности да започнат скоро, за да не погълнат земните маси десетки къщи и да отнесат пътя за Осина. В това село свлачището е на площ от над 15 декара и са застрашени не само трите опразнени къщи, а още 15.

Положението в сатовчанското село Плетена продължава да е критично заради отнесената от пороите и свлачището улица. Тя води към училището и детската градина. Забранено е преминаването по нея, местни хора дежурят там, за да не допускат деца да приближават до опасния участък. 4 къщи пък са буквално на ръба на свлачището, една от тях е само на метър от пропадналата улица. „Дано по-скоро се намерят пари и се укрепи свлачището", надяват се местните хора.

„Непрекъснато сме под напрежение да не вземе някое дете да премине през загражденията и ограничителните ленти и да падне долу", заяви кметът на село Плетена Румен Арнаудов. Той призна, че ситуацията е бедствена и най-важното е да се спасят къщите на хората, за да не останат без покрив над главите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай