Гърци и македонци с поклон пред подвига на героите на Илинден

Гърци и македонци с поклон пред подвига на героите на Илинден | StandartNews.com

Най-новото село у нас – Попови ливади, ще посрещне в събота хиляди хора за отбелязването на 112-годишнината от избухването на Илинденско-Преображенското въстание. Цяла седмица местните хора чистиха района, за да посрещнат подобаващо гостите, сред които ще има стотици гърци и македонци. Заедно с българите те ще се поклонят на 1 август пред паметта на загиналите герои за свободата на Македония и обединението на България.

„По традиция много комшии от Гърция и Македония ще сведат глава пред Илинденската епопея. Затова направихме здрава уборка на курорта", споделиха жители на Попови ливади. Миналата година официален гост бе кметът на македонската община Щип Илчо Зхариев. За първи път тогава градоначалникът на Гоце Делчев Владимир Москов и македонския управник заедно положиха цветя пред паметника на българския революционер и идеолог на борбата за освобождение на Македония Гоце Делчев.

Община Гоце Делчев е организатор на събитието в съботния ден. Тържествената програма ще започне в 10.30 часа пред паметника на Гоце Делчев със заупокойна молитва за загиналите в Илинденската епопея и молебен за здраве, които ще отслужи Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим. Пред паметника на българския революционер ще бъдат положени венци и цветя в знак на признателност към всички участници във въстанието. Общината е осигурила транспорт от Гоце Делчев до Попови ливади за тези, които искат да са част от събитието. Автобусите ще тръгнат от градския площад в 08.00 часа и ще се върнат обратно след 16.00 часа. На сцената в най-новото село ще се качат самодейци и професионални изпълнители. Сред специалните гости са Мъжка певческа група към Национален ансамбъл „Танец" от Македония, народната ни певица Николина Чакърдъкова и Неврокопски танцов ансамбъл, както и комикът Димитър Туджаров – Шкумбата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай