Фрегата-кошмар за пирати акостира във Варна

Фрегата-кошмар  за пирати акостира във Варна | StandartNews.com

Фрегата "HNLMS TROMP" под флага на Кралство Холандия, която участва за първи път във военноморското учение "Бриз 2015", съвместно с бойните кораби на страните-членки на НАТО, се оказа, че е била кошмарът на морските пирати. Командирът й капитан II ранг Ленсен припомни, че през април 2010 г са пленили 10 сомалийски пирати в Аденския залив, които са нападнали немския контейнерен кораб "Тайпан".

Морски пехотинци от фрегатата под прикриващ огън на хеликоптера са обезвредили сомалийските разбойници. В акции по-рано през март, същата година, те са пленили общо 4 пиратски лодки, преследвали кораби край бреговете на Източна Африка.

За лек инцидент на турската подводница "YILDIRAY" по време на маневри в акваторията на варненското пристанище, съобщи специализираното издание Maritime.bg. При навлизане в яхтената марина в района на морска гара единствената подводница, участваща в "Бриз 2015" се е оплела във въже на моторна лодка и се е наложил оглед от водолази, включително и турски. Не бих го нарекъл инцидент, а по-скоро случка, беше категоричен командирът на "YILDIRAY" капитан II ранг Мустафа Темур.

Командирите на бойните кораби във военноморското учение "Бриз 2015" се представиха пред областния управител на Варна Стоян Пасев, кмета Иван Портних и медиите. Тазгодишното учение ще продължи до 12 юли, като в него ще вземат участие над 30 кораба от 8 държави-членки на НАТО и 1700 души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай