Фермер на бунт срещу ветеринарите

Фермер на бунт срещу ветеринарите  | StandartNews.com

Животновъдът обвинява контрольорите от Разград, че незаконно спират продажбата на млякото му

Фермер от исперихското село Печеница докара цистерна , пълна с мляко в двора на Областната агенция по безопасност на храните в Разград и заплаши да го излее пред ветеринарната служба, недоволен от действията на контролната инспекция.

Животновъдът Зейти Мехмед обвини ветеринарните власти, че забраняват на мандрите в Разградско да изкупуват суровината му, под предтекст, че в стопанството му има крави, болни от туберкулоза. Мехмед обясни, чце в началото на тази година 56 животни от неговото стопанство са били унищожени, заради това, че са носители на опасната зараза. Държавата още не му е изплатила пологощите се обезщетения, въпреки, че по закон е длъжна да го стори в рамките на един месе.

Освен че бави плащанията, агенцията по безопасност на храните иска стопанинът от Печеница да предаде за унищожаване още две животни, за които има съмнения, че боледуват от туберкулоза. Фермерът обаче иска кравите му да се изследват в независима лаборатория, защото тестовете на участъковия ветеринар не показват наличие на зараза. В отговор на непокорството му, ветеринарните власти в разпоредили по телефона на мандрите в региона да не изкупуват продукцията му, твърди Зейти Мехмед.

Шефът на областната дирекция по безопасност на храните в Разград доктор Илиян Драмалиев призна, че държавата още не е изплатила компенсациите на фермера, но поясни, че е обичайна практика тези пари да се привеждат на стопаните в края на годината. Докторът съобщи, че единствено Националната лаборатория към Агенцията за безопасност на храните в столицата е оторизирана да прави изследваниятаи затова не е възможно те да бъдат извършени другаде.
Стопанството в Печеница не е единственото активно огнище на зараза от туберкулоза в Лудогорие4то, обясни доктор Драмалиев. В момента под карантина са 9 ферми в региона, а от началото на годината 172 крави са унищожени заради опасност от зараза. Техните собственици обаче са изпълнили предписанията на агроминистреството и продават успешно млякото от оцелелите си стада. Зейти Мехмед също може да продава суровината си, само че единствено след термична обработка. Мандрите обаче се страхуват да купуват от него, защото се боят от зараза на цели партиди продукти, заради която ще бъдат санкционирани както от ветеринарите, така и от потребителите на пазара, смута шефът на ветеринарите в Разград.

Недоволният стопанин обяви, че ще съди държавата, но за да не бъде наказан, че сее зараза в двора на ветеринарната служба, разля млякото си контролирано. „Останалото количество ще бъде излято и загробено според правилата, за да нямат причини да ме санкционират до безкрай.", заяви разгневеният Мехмед Зейти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай