Етно изложба от дарения подредиха в Кюстендил

Етно изложба от дарения подредиха в Кюстендил | StandartNews.com

Регионалният исторически музей в Кюстендил представя в изложбената зала на джамия „Ахмед бей" етнографска изложба с дарения от сестрите Христина и Мила Милчеви. Експозицията включва предмети от бита, тъкани, облекла, изделия на майстори на народните занаяти. Дарителките са потомки на стар род от Босилеград в Западните покрайнини.

Христина е родена в Кюстендил, завършила е държавни и правни науки в СУ „Св. Климент Охридски", но работи като журналист на свободна практика и прави първите директни радиорепортажи от откриването на художествени изложби. В същото време активно изучава възрожденските занаяти и изкуството на старите български майстори и така пише първата си книга „За майсторите, цветорезците и зографите" (1967 г.).

Мила Милчева е завършила Художествената академия в София и рисува предимно живопис и портрети. През 1969 г. се преселва в Германия и наред със самостоятелните си изложби, които представя там, дълги години е доцент в обществен колеж в Мюнхен, където преподава рисуване, живопис и портрет. Член е на съюза на немските художници и името й фигурира в енциклопедията "Who is Who" на 20-те хиляди най-известни личности в Германия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай