Електроника следи под лупа корабите по Дунав

Електроника следи под лупа корабите по Дунав | StandartNews.com

Русе. Благодарение на Речната информационна система (РИС) България прави още една крачка към подобряване на корабоплаването по река Дунав. Това заяви министърът на транспорта Ивайло Московски при откриването на супермодерната сграда на РИС в град Русе.

"Точно преди две години направих първа копка на обекта и ето, че дойде време да открием тази прекрасна сграда, за която благодарим на проектантите и строителите, посочи Московски. Стойността само на РИС-центъра е 5,987 милиона лева без ДДС, а на цялата Речна информационна система - 37,428 милиона лева, обясни транспортният министър. Предвиждаме да инвестираме през новия програмен период още около 160 милиона лева от новия инструмент "Свързана Европа" за подобряване на корабоплаването в българо-румънския участък на реката", допълни министърът.

Вече са раздадени 90 акаунта на ползватели на РИС, съобщи капитан далечно плаване Георги Иванов, директор на "Ръководство на корабния трафик - р. Дунав" град Русе. Това са корабособственици, пристанищни и туроператори и големи товародатели, които вече ще знаят в реално време местоположението на всеки конкретен кораб и ще пестят средства чрез прецизното планиране на своите логистични действия, обясни капитан Иванов.

РИС позволява радарно изображение на корабите в реално време върху електронна карта, видеонаблюдение на реката и ще подава актуална информация за всяка промяна по фарватера, нивото на реката и метеорологичните обстоятелства. За нуждите на контролните органи системата позволява следене на пътя на корабите чрез намиращи се на борда им транспортери на 1, 2, 3, 12 и 24 часа назад.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай