Екшън-план за Северозапада нищиха в Монтана

Екшън-план за Северозапада нищиха в Монтана | StandartNews.com

Документът за бързо развитие на региона готов до Великден

Не е нужно човек да е от Северозапада, за да милее за него. С тези думи, изказани от инициатора на събитието – депутатът Борислав Великов, в понеделник в Монтана започнаха поредица от срещи на министри от кабинета на Бойко Борисов с бизнеса, местната власт – кметове и председатели на общински съвети, представители на НПО. Целта беше да се чуят хората, които живеят в най-бедния и изостанал регион на родината, техните мнения, идеи, предложения, за да се състави екшън-план за ускоряване на икономическото развитие и преодоляване на демографската криза.

Пръв разговора поде министърът на икономиката Божидар Лукарски. В плана на правителството за упрвление сме записали разработване на стратегии за изостаналите райони. Започваме от Северозапада, каза той. Сега е важно да бъде анализирано състоянието на региона – трите области – Видин, Враца и Монтана и да чуем предложенията на хората. Към развитието на региона отношение имат освен икономическото министерство и министерствата на транспорта, регионалното развитие, областните управители, кметовете. Можем да насърчим икономическото развитие въз основа на оперативните програми „Региони в растеж" и „Иновации и конкурентноспособност". Искаме да стимулираме иновационната активност, каза министърът, създаване на предприятия, които имат модерни производства и иновации. Готови сме да дадем бонуси за проектите по оперативните програми, които имат такава насоченост. Видин има предпоставка – инудстриалната зона, с която 17 фирми са сключили договори за работа. Според него тя може да се развие по подобие на индустриалната зона „Тракия" в Пловдив.

Като домакин кметът на Монтана Златко Живков пръв взе думата. Не констатации, ние очакваме от това правителство мерки, с които положението в тази част на странта да се облекчи и хората да не я напускат. Според него трябва да се започне от пътищата. Пътят Монтана – Славотин - Видин е в окаяно състояние. В Румъния и Сърбия имат по-добри пътища от нас.

Бизнесмени се оплакаха от трудното намиране на банка, която е готова да финансира одобрени проекти. Да си отговорим най-напред на въпроса какво стана за 25 години в Северозапада, който от проспериращ район стана последен, поиска бизнесменът Марин Маринов. Държавата да се намеси и да реши как могат хората и фирмите да бъдат задържани в него. Негови колеги очертаха възможностите за развитие на биоземеделието, консервната промишленост и туризма.

Експертна група ще оформя предложенията, включително и за промяна в законите, обяви министър Лукарски. До Великден екшън-планът трябва да бъде готов.

В разговора се включи и вицепремиерът Меглена Кунева. Имаме политическа воля да променим нещата в Северозапада, каза тя. Имаме и идеи как да махнем тесните места в бизнеса. 250 млн. евро са предназначени за проекти по програмата „Интеррег"/бивша Трансгранично сътрудничество/, които могат да се използват от бизнеса в Северозапада.

Участници в разговорите поставиха конкретни въпроси – ще се ангажира ли правителството с развитието на ски-зоната Ком, тунела под Петрохан, развитието на туризма. Мнозина поискаха специална агенция за Северозапада. Ние сме в тежки рестрикции и това сега не може да стане, отговори Меглена Кунева, която я обеща в предизборната си кампания. Но в икономическото министерство може да бъде обособена отделна група, която да се ангажира пряко с проблемите на региона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай