Чужденци пестят от сянка на плажа с байганьовски номера

Чужденци пестят от сянка на плажа с байганьовски номера | StandartNews.com

Чужди туристи въртят "байганьовски" номера, за да минат гратис за сянка на плажа. Почиващите в Слънчев бряг разиграват грозни скандали, щом разберат, че трябва да си платят чадъра и шезлонга. Проблемът ескалира с всяка изминала година, а летовниците често заплашвали със саморазправа касиерите. Отличници в гратисчийството на пясъка били руснаците.

Братушките се правели, че изобщо не разбират нито български, нито английски. Само крещели и сочели хотелските си гривни от ол инклузива. Второто място по стиснатост и панаири държали туристите от Западна Европа, твърдят концесионерите в Слънчев бряг. Подобно на руснаците, те също отказвали да платят екстрите на пясъка, които нахално ползват. За свободната зона, в която няма чадъри и шезлонги изобщо не искали да чуят. "Искат да ползват чадърите и шезлонгите безплатно с цената на страшни скандали. Обиждат ни, заплашват ни, правят грозни сцени. Скандали вдигат само чужденци, с българските летовници такъв проблем няма. Сънародниците ни са най-възпитаните туристи на плажа", оплакват се спасители.

"Всяко лято се сблъскваме с този неприятен проблем. Лидери в това отношение са руснаците", коментира управителят на Южния плаж в Слънчев бряг Кирил Спасов. Много от гратисчиите лягали между редовете на чадърите в платената зона или на самия бряг, където преминаването е невъзможно. По закон всяка охраняема плажна ивица е разделена така, че едната половина е платена, с шезлонги и чадъри, а другата свободно достъпна за хората, които искат да плажуват, без да плащат за услугите. За това има и поставени информационни табели на пясъка, които посочват къде са границите на платените и безплатните зони, допълни Спасов.

Туроператорите, туристическите организации, изпращащите агентства от чужбина и хотелиерите у нас да уведомяват туристите за правилата по българските плажове и че свободната зона за поставяне на собствени чадъри и шезлонги е 50 % от наетата концесионна ивица, настоява управителят на южния плаж в курорта Слънчев бряг Кирил Спасов. Той уточни, че по цялата брегова ивица платената зона е обозначена с табели, на които са изписани цените на услугите на пясъка. Цената за чадър е 8 лева, толкова струва и шезлонгът. Туристите могат да поставят собствени чадъри, шезлонги, масички само в безплатната зона.

От фирмата-концесионер апелират към туроператорите и други заети с бизнеса представители, да информират туристите, че ол инклузивът свършва след като напуснат хотела, в който са отседнали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай