Болничен шеф от БСП бе уволнен от син на съпартиец

Болничен шеф от БСП бе уволнен от син на съпартиец | StandartNews.com

Благоевград. Директорът на държавната болница в Благоевград в петък бе отстранен от длъжност. Д-р Владимир Пандев (по средата на снимката), който е общински лидер на БСП, очакваше рокадата и още преди месец обяви, че се подготвя смяната му.

По думите му рокадата е политическа и обвини министър Петър Москов, който бил подведен, без да се запознае с реалната обстановка в МБАЛ. Заповедта за уволнението му е била връчена от представителя на здравното министерство Ралица Калинова. Тя е председател на Борда на директорите, който в четвъртък взел решение за смяната. Любопитно е, че за махането на д-р Пандев е гласувал и д-р Методи Гошев. Той е син на Юлиян Гошев, който пък е областен лидер на БСП в Пиринско.

Пандев отказа да напусне кабинета си. Мотивът му е, че кадровите промени все още не са вписани в Търговския регистър на акционерното дружество. "Това изисква поне една седмица и ако аз заключа кабинета, няма кой да подписва документите на болницата", обясни поведението си Владимир Пандев. Юристи обаче коментираха, че няма как той да разписва документи, след като е отстранен от длъжност.

Първоначално за временно изпълняващ длъжността директор на МБАЛ – Благоевград е назначен д-р Методи Гошев, но той излязъл в неплатен отпуск. Затова управлението на болницата ще поеме д-р Огнян Митов, доскорошен шеф на АГ-отделението. Той ще е начело на лечебницата до 17 март. За тази дата е насрочено ново събрание на директорския борд, който трябва да избере новия управител на здравното заведение.

Уволненият д-р Пандев отказа да напусне кабинета и да съдейства на назначения временно на поста му д-р Огнян Митев. Новия изпълнителен директор бе принуден да подаде жалба в Районна прокуратура – Благоевград. В нея твърди, че отстраненият от длъжността директор не изпълнява решението на Борда на директорите.

Д-р Пандев е категоричен, че ще остане на работа и ще продължи да изпълнява задълженията си до окончателното вписване на новия управител в Търговския регистър. Иначе болницата остава на автопилот, няма кой да подписва важни документи и да извършва други действия, свързани с управлението на лечебното завение, заяви той. "Много е лесно аз сега да изляза в болничен или в неплатен отпуск, но така не се прави. Ще изчакам какво ще бъде произнасянето и на прокуратурата", заяви Владимир Пандев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай