Бизнесмени по памперси

Бизнесмени по памперси | StandartNews.com

В "Детелина" малчуганите стават директори, счетоводители и магазинери

Видин. Трета детска градина "Детелина" във Видин започна работа по проект за възпитаване на предприемачи от най-малка възраст. Той е експериментален и цели да научи малчуганите какво е това производство, продукция, реклама, печалба. Нещо повече - във вид на игра децата сами стават директори, работници, учат се как да продават стоката си.

Идеята хрумнала не на шефката на детското заведение, нито на госпожите, а на техни колеги от град Лимасол, Кипър. Но директорката Златка Георгиева, една много инициативна жена, я харесала и решила да се присъедини към кипърци за реализацията й. Харесали я и техни колеги от Финландия, Испания, Словения, Румъния и Турция. ЕС подкрепил проекта чрез програмата си "Еразъм". Така видинската забавачка се заела да подготвя бъдещи кадри за родната икономика, като ги отгледа по европейски тертип.
От два месеца

занималните са превърнати в цехове на фабрика

"Детелина". Оформени са производствен и опаковъчен цех, управленски офис, магазин. Децата са избрали да произвеждат сувенирни стоки от домашни кратуни, шишарки, сухи листа, които под ръководството на учителките се превръщат в герои от приказки и любими животни.

Преди Коледа и Нова година започнали и производство на курабийки под формата на коледни звезди. Първите екземпляри станали хит на пазара - с греещи конфети и станиолови лентички. Купували ги за украса на елхите, обяснява едно от момичетата майсторки. Децата искат да ги продават и след празниците, а с парите да подкрепят настанените в центъра за деца в риск, който се намира близо до фабриката им.

Гергана, Борис, Поли, Румяна, Иван са си разпределили длъжностите директор, главен счетоводител, рекламен агент, магазинер. Всичко уж е игра, но това, което изработват във фабриката, е реална стока.

Детската градина "Детелина" разполага с летен лагер извън Видин. За неговите нужди е ремонтирано закритото училище в курортното село Синаговци. Всяко лято децата прекарват там през горещите летни дни. Но тази година ще станат градинари.

Ще направим зеленчукова градина в двора

а продукцията ще дарим на някой социален дом, обяснява директорката. Децата обаче ще се научат как се отглеждат домати, краставици, чушки.

Това е една нетрадиционна игра, но тя сближава децата с трудовата дейност, дава им начална представа за професиите, производството, парите, споделя Златка Георгиева.

Всяка страна, участник в проекта, е избрала различен начин да възпитава своите предприемачи, съобразно характерния за нея поминък. Но едно е общото - децата могат и трябва да бъдат научени на това, с което ще станат най-полезни на страната си. Неслучайно кипърци са нарекли проекта "Бъдещето е в нашите ръце. Създаване на европейски предприемачи". Работата по проекта ще продължи до септември 2016 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай