Багери влизат в ромското гето край езерото Вая

Багери влизат в ромското гето край езерото Вая | StandartNews.com

Багери влизат в незаконното ромско гето в бургаския квартал Горно Езерово. Над 50 бараки са изникнали в покрайнините на квартала, на самия бряг на езерото Вая, в които са се настанили многолюдни цигански фамилии. Всички сгради в гетото са описани от общинска комисия и ще бъдат принудително съборени.

"Установено е, че обитателите им имат регистрация в Горно Езерово, но на други адреси. Това означава, че след събарянето има къде да се приберат и няма да останат на улицата", коментираха от община Бургас.

Тази седмица започна връчването на уведомителни писма, с които на настанените в незаконните постройки лица се дава 15-дневен срок да ги премахнат сами. Ако след изтичането му те са още там, Общината ще влезе в квартала с багери и ще срине до основи гетото. Акцията се очертава да започне навръх Гергьовден. Кметът Димитър Николов лично предупреди жителите на незаконните сгради какво предстои да се случи.

"Теренът е извън регулация и поради тази причина няма водопровод и канализация. Няма да допусна заради липсата на всякакви хигиенни условия оттук да тръгнат болести и после да пламне целият град", каза кметът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай