Баби се грижат за деца в социален дом

Баби се грижат за деца в социален дом | StandartNews.com

Проект „Баба и внуче" ще осигури бабина грижа за възпитаници на Дома за деца без родителска грижа „Олга Стоянова" и Центъра за настаняване от семеен тип „Надежда" в Дупница. От началото на февруари две пенсионерки ще четат книжки, ще ходят на разходка и ще споделят свободното си време с хлапета, нуждаещи се от индивидуална емоционална подкрепа. Финансирането на проекта се осигурява от холандското посолство, а партньор е фондация „Тавита". Целта е възпитаниците на дома и потребителите в Центъра да получат бабината грижа, каквато получават всички деца, обясни директорът на двете социални звена Красимира Александрова.

Проектът е за срок от три години и на всеки три месеца ще бъдат назначавани нови баби, така че да бъдат обхванати всички 63 деца ползващи услугите на двете институции.

За бабите е задължително да са в пенсионна възраст, като с тях ще бъдат сключвани граждански договори. Те ще получават до 250 лева, а преди да започнат работа ще преминат и специално обучение.

Подобен проект преди години беше реализиран в Дома за деца, лишени от родителски грижи „Радост" в радомирското село Дрен и даде изключително добри резултати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай