3.5 млн. евро харчи Варна за Европейска младежка столица 2017

3.5 млн. евро харчи Варна за Европейска младежка столица 2017 | StandartNews.com

Варна. 3.5 млн.евро е бюджетът за реализация на Варна като Европейска младежка столица през 2017 г. Титлата беше обявена на 19 ноември в румънския град Клуж-Напока, откъдето през уикенда се завърна екипът, работил успешно за кандидатурата. А тя струва едва 80 хиляди лева на местния бюджет, каза кметът на Варна Иван Портних. По традиция, носеща късмет на европейските младежки столици, градоначалникът счупи символично рамката на сертификата, който му връчиха.

„Ние гостувахме на Брюксел, от тук нататък Европа ще гостува на Варна. Варна беше сложена по подобаващ начин на картата на Европа – това е много добра реклама в полза както на туризма, така и на развитието на варненските университети и на бизнеса. Това е победа на младите хора във Варна, това е победа за целия град и национална победа, защото Варна беше единственият български град в тази надпревара. Благодаря на всички, които години наред работиха за тази кауза! Благодаря на екипа от администрацията за всеотдайната работа, това е трето поредно кандидатстване за титлата – чрез техния труд и постоянство Европа повярва на Варна и на България. Благодаря за подкрепата на премиера Бойко Борисов, на президента Росен Плевнелиев, на всички български евродепутати, които застанаха зад нашата кандидатура", заяви кметът.

Той посочи, че през следващите няколко години предстои изключително много работа в името на това 40-те хиляди млади хора на Варна да останат в града. В него има 5 университета и 3 колежа, припомни Портних. Той съобщи, че предстои обновяване на Младежкия дом и вече е направено предпроектно проучване на възможностите. Обследват се и други варианти като превръщането на бившата Стоматология в пространство за младежкия и неправителствения сектор. Ще бъде изграден и бизнесинкубатор за реализация на завършващите висшисти.

Предвидените в бюджета разходи за 3.5 млн. евро ще дойдат от националния и местен бюджет - 43%, 10% от национални институции, 14% от частни спонсори, 28% по грантови схеми и програми и допълнително 5% от проведени събития.
Още тази седмица започват разговори с правителството, като в четвъртък се очаква спортният министър Красен Кралев, а веднага след него и регионалният Лиляна Павлова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай