Превръщат морската вода в питейна на плажа в Бургас

Концесионери искат плажна полиция

Превръщат морската вода в питейна на плажа в Бургас | StandartNews.com

Бургас. Модерна инсталация ще превръща солената морска вода в питейна на Северния плаж в Бургас. След преработката течността ще бъде абсолютно годна за пиене. Авангардната технология, която дестилира морската вода е немска и ще заработи от началото на следващия сезон на бургаския плаж, обеща наемателят на северната ивица Атанас Атанасов. Така ще бъде решен и проблемът с разхищението на питейна вода за душовете, които туристите оставят да текат целодневно.

От стопанисващата плажа фирма отчетоха много успешен сезон и увеличение на плажуващите с 40% в сравнение с предходното лято. Северният плаж ще бъде и първият в страната, който ще има собствена канализационна система. Проектът за нея е вече изготвен и всеки момент ще стартира полагането на тръбите.

Предотвратените инциденти с давещи се е най-големият успех за стопаните на плажа. Над сто туристи, сред които и много малки деца са били спасени от удавяне това лято на Северния плаж в Бургас, каза шефът на водноспасителната служба Николай Иванов. Най-малките са деца на 3 годишна възраст, които са влезли сами в морето.

"Спасителите са реагирали светкавично и много професионално и са ги спасили. Това лято можем да се похвалим, че наемаме никакви трагични инциденти, с изключение на един случай, който стана в 6.00 ч сутринта при неизяснени обстоятелства и извън работното време на спасителите", допълни Иванов. Другите инциденти са свързани масово с изгубени невръстни деца на ивицата. Всички до едно са открити от спасителите и върнати на родителите.

Наемателят Атанас Атанасов заяви, че е наложително да бъде създадена "плажна полиция", за да бъде въведен ред по ивиците. Само така могат да бъдат озаптени непослушните туристи, които влизат в морето въпреки забраната на спасителите. Другият проблем, с който концесионерите не могат да се справят е разносната търговия и домашните любимци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай