Eвропари за стари фасади

Eвропари за стари фасади  | StandartNews.com

КНСБ дава рамо на Фандъкова за кмет

Санират къщите около "Пиротска" като в парижкия квартал "Маре"

Собствениците на сгради в старата част на София да могат да кандидатстват за евросредства, с които да ги санират. Това е една от идеите, родени в партньорство с френските общинари и архитекти от Париж. Пилотният проект, който вече се изпълнява, стартира с подписването през юни на меморандум за сътрудничество между Столична община и Националната асоциация на френските исторически градове. Целта на споразумението е да се използва опитът на местната управа на парижкия квартал "Маре" в осъвременяването му. В София пък проектът е насочен към най-старата част на столицата, заключена между булевардите "Тодор Александров" и "Мария Луиза".

"При срещата ми с кмета на Париж Ан Идалго се запознах със сенатор Ив Дож, който стана наш приятел и съмишленик, в това да използваме опита на "Маре", който преди години е бил доста изоставен, но постепенно е придобил вида, в който се намира в момента - доста интересна историческа дестинация". Това разказа кандидатът за кмет на София Йорданка Фандъкова на Архитектурния фестивал "София 2015". Част от неговата програма беше българо-френският форум "Мястото и предизвикателствата на архитекта в съвременния свят". В него взеха участие Ив Дож, който е президент на Асоциацията за ценностите на френското културно наследство и архитектите Ален Маринос и Беноа Мелон.

"Започнахме с реконструкцията на "Женския пазар", тъй като, когато променяш една част, насърчаваш промяната и на останалите", каза още Фандъкова. Тя уточни, че се готви наредба по проекта, която ще посочва пътя за решение на проблемите. Фандъкова подчерта, че опазването на културно-историческото и архитектурното наследство на града е една от най-важните, но и най-трудни задачи.

Сенатор Ив Дож пък похвали практичността на Фандъкова, че е събрала екип от млади и амбициозни хора. Той бе категоричен, че в София се вижда напредък и че градът е чист с впечатляващи зелени площи. "Надявам се, че "Пиротска" и "Маре" са два квартала, които ще участват във френския Фестивал на архитектурата, като положителни примери", каза още Дож. Сенаторът и кандидат-кметът са единодушни, че е изключително важно местните жители да участват в промените.

Междувременно КНСБ обяви, че ще подпише в понеделник споразумение с Фандъкова като кандидат за втори мандат кмет на София. По подобен начин синдикалната организация даде рамо на Фандъкова при предишните избори през 2011 г. Повишаването на заетостта и доходите, привличането на инвестиции и защитата на социалните и гражданските права са сред приоритетите на КНСБ, които поставя и пред следващия кмет на София. Акцент в споразумението ще бъдат и съвместни решителни мерки срещу сивата икономика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай