21:55 ч.

09.11.17

4 мин.

0

13

0

На Десети ноември се освободихме от страха

от проф. Михаил Неделчев |

На Десети ноември се освободихме от страха

Тези 28 години не са безкраен преход, вече се случиха много хубави неща


За 28 години след Десети ноември се случиха много големи промени. Може би нямаме усещането за това в колко различна среда живеем, колко различна е България като държава и общество. Разбира се, една много голяма част от нашите сънародници не са доволни и щастливи от това, което се случило през тези години. Това обаче само показва, че до 1989 г. ние сме живели в една огромна несвобода. Както и, че очакванията, които породи 10 ноември, бяха грандиозни и в някакъв смисъл не беше възможно те да се сбъднат в пълен обем. Представете си времето между двете световни войни - от 1919 до 1941 г. Тези 23 г. ги периодизираме много нагъсто и казваме, че там са се случили най-различни неща. Започнали са да доминират някъде тоталитарни идеологии, някъде са се осъществили авторитарни управления. Случили са се какви ли не събития - създаването на Обществото на народите, граждански войни и т.н.


А за тези 28 години след 10 ноември говорим като за някакъв все не свършващ период и


като за някакво пропадане в някаква дупка, което не е така


На България й се случиха и много щастливи неща. На първо място, разбира се, е приемането ни в Европейския съюз, преди това - в НАТО. Това е голям успех за нашата страна и за всички нас като българи въобще. Бяхме приобщени отново към Европа, където ни е мястото. В края на краищата винаги трябва да помним, че точно от Балканския полуостров е тръгнала Европа. Българите обаче не успяха да укрепят своята европейска самоличност с едно самочувствие, каквото би трябвало да имат. Това е основното, което не се случи. Иначе чисто в икономически план, според мен, беше огромна грешка начинът, по който се осъществи връщането на земята в реални граници. Разпарцелосването на тези окрупнени ниви в рамките на стопанствата, които трябваше да се трансформират в нов тип предприятия, където всеки да си има акции и прочие. Друго, което се случи е растящата разлика между малките селища и големите градове. Една част от българските села се обезлюдиха, маргинализираха. Ето, това са все дефицити. Знаем, че когато пътуваме в някои от страните на Западна Европа, примерно като Дания, Холандия, към определени райони на Германия и дори на Франция, виждаме колко хомогенизирано е националното пространство, как къщите в селата нямат разлика с тези в градовете.


У нас това не се случи.


За съжаление


28 години след 10 ноември комунизмът не си е отишъл


Виждаме, че непрекъснато се възстановяват някакви утопии, избуяват фантазии. Достатъчно е само да се види как на публични прояви в България се носят портрети на Сталин, на този архипрестъпник, който е точно толкова голям престъпник, колкото е и Хитлер. Възможно ли е в Германия да се носи портрет на Хитлер? Не, защото имат съответни закони. Е, добре, а защо е възможно да се носи портрет на Сталин?


В държавите с дълги демократични практики почти никой не забелязва правенето на политика. Примерно, в една Швейцария никой не знае кой я управлява в съответния момент, които са депутати, кои са министри. Това е ангажимент, който съответните хора, които имат граждански професии, изпълняват в рамките на две- три години. Цялата тази нервност около политиката е характерна за не съвсем стабилизирани общности.


Виждаме какво става в момента в Испания, където имаше ужасяваща гражданска война в края на 30 -те години, след това и терор на едно много свирепо управление, което започва като дясно, а след това премина в една тоталитарна власт на късния Франко. Виждаме, че всички тези неща непрекъснато по някакъв начин предизвикват нервни гърчове като сегашните процеси в Каталуния. Не бива да се забравя, че каталунският език дълго време е бил забраняван, и по времето на Франко, и по-късно. И това е една от причините днес да се случват тези трусове в Каталуния.
С други думи социално-психологически феномени, които сякаш са минали на заден план, могат в един момент като цирей да избият в обществото и да предизвикат сътресения. По същия начин комунистическото наследство избива отново и отново в най-различни посоки.


Не обичам понятието "десница", смятам, че по-точното е "демократична общност", което е и по-широко понятие. Това са хората, които слава Богу не са приемали комунистическата идеология, или пък са били относително критични към нея и след 1989 г. са я загърбили. Това са хората, които биха желали България има съответно на славната си история достойно място в ЕС. И аз мисля, че ние трябва винаги да се връщаме към представата за демократична общност така, както тя се яви непосредствено след 1989 г. Да си спомним "синия" митинг на Орлов мост. Това не бяха само хора, свързани със СДС, това бяха именно граждани, които разчитаха на едно действително свободно демократично бъдеще на България. Лично аз съм много щастлив, че живях в тези години, когато България се освободи от злите магии на комунизма. За мен 10 ноември и първите първите две години след него беше именно освобождаването от страха. Едно от най-хубавите неща, които се случиха в България.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

зоро · 19:35 · 11.11.2017
в началото бяха идеалите,сега остана страхът.
Потребител · 20:23 · 10.11.2017
я кажи бе мушморок кой се възползва от това разграбване и кои спомогнаха за това отвратиха се и стари и млади затова младите са вън
Потребител · 19:02 · 10.11.2017
И ОТ ЗАВОДИ И ФАБРИКИ. ДНЕС СА ИЛИ В КОМУНИСТИЧЕСКИ РЪЦЕ ИЛИ В ЗАПАДНИ РЪЦЕ. И ЕДНИТЕ И ДРУГИТЕ НИ ГРАБЯТ
Потребител · 18:44 · 10.11.2017
Кой беше и какъв стана. Професоре (???) прочети "приказка за стълбата" на Христо Смирненски. Едно към едно си, Друг е въпросът, че времето вътви напред без почивка и "ФОСИЛИТЕ" си остават изкопаеми.
Потребител · 17:00 · 10.11.2017
Tova e mnogo sporno . Kato premislyam , vigdam, 4e pove4e sagubihme ot promenite. Nai ve4e porad neopitna , prosta i kradliva v'rhushka , koyato taka upravlyava, 4e svede naselenieto na stranata do 1,5 miliona, ot koito polovinata pensioneri. Pitash li se : Koi byaga ot hubavoto?
Потребител · 15:13 · 10.11.2017
Мишо, от едно се освободихме,вече от много друго се страхуваме- от бандити, безработица, лошо здравеопазване, наркомани, лошо правосъдие, лошо образование и още много други. Кога ще се освободим от тях, Мишо?
Потребител · 15:09 · 10.11.2017
от 10-ти ноември започна падението на нацията, което продължава и до днес; започна и забогатяването на определени люде-и то продължава и до днес !!!
Потребител · 12:02 · 10.11.2017
Това плашило само да всява страх у децата за нищо друго не става!Страх има сега,кой е сигурен за бъдещето си?Никой!Попитайте старите хора в селата,че и в градовете в какъв страх живеят-обири ,изнасилвания,скотски живот и мизерия.Страната се обезлюди,на запад отидоха образованите ни синове,какво ни донесе ЕС-проституция и гейски ценности.Българи,събудете се-няма такава държава ,има само територия на краварите.
Потребител · 10:40 · 10.11.2017
Не заблуждавай хората,идиот!Виж се в огледалото,на какво си заприличал!Подлизурка-мишок си беше и такъв ще си останеш.Държавата смело крачи към пропастта,а на него му се привижда светло бъдеще.Тъпанар,той и подобните му тролове!
Потребител · 09:01 · 10.11.2017
От какъв страх ,бе изрудски
Потребител · 08:52 · 10.11.2017
На 10-ти ноември се погребахме като държава, а подлизурковци и клоуни като този на снимката спомогнаха за това предателство и унищожение на народа и икономиката ни.
демократин · 08:41 · 10.11.2017
от какъв страх си се освободил бе байчо, и много ли си смел сега ? и какво толкова хубаво е станало през този преход, хайде стига ни наливахте в гъзовете лимонада бе, ибрикчии смотани!
Потребител · 03:31 · 10.11.2017
Този прeстъпник и лъжez така сe оядe и напълно забрави за страданията на народа от "хубавитe нeща". Позорник!
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент