С новата зала Бургас ще създаде много шампиони

С новата зала Бургас ще създаде много шампиони | StandartNews.com

"Спортните чудеса на България" е прекрасен проект, който възпитава младите българи

Легендата Сергей Бубка бе голямата атракция за феновете на леката атлетика в Бургас вчера. Олимпийският и световен шампион, подобрил 35 пъти световния рекорд в овчарския скок, даде старт на проекта "Арена Бургас" за изграждане на първата в България зала за лека атлетика по стандартите на ИААФ. След церемонията Бубка бе любезен да отговори на въпросите на пратеника на "Стандарт".

- Г-н Бубка, като вицепрезидент на ИААФ и член на МОК сте много ангажиран човек. Кой ви убеди да отделите от ценното си време, за да посетите Бургас?

- Когато президентът на българската федерация по лека атлетика Добромир Карамаринов ми се обади, за да ме покани за старта на проекта "Арена Бургас", ми трябваха няколко секунди, за да приема. За мен е голяма чест да съм тук. Хората по цял свят знаят Бургас като туристическа дестинация, но той е и много спортен град. Уверен съм, че "Арена Бургас" ще бъде в помощ на цялото общество. Ще даде възможност за организиране освен на спортни и на културни мероприятия.

- Това ще бъде и единствената в България съвременна зала за лека атлетика.

- Това е голямата ми радост. Моят любим спорт, който е основополагащ и за всички останали, най-сетне ще има своя наистина модерна зала. Сигурен съм, че идните поколения на Бургас ще продължат чрез тази зала традициите на спорта в града и вашата страна.

- След старта на проекта имахте възможност да видите и спортен център "Славейков". Какви са впечатленията ви?

- Останах приятно изненадан, че насред един жилищен квартал в Бургас има толкова модерен спортен център и то с писта за лека атлетика. Кметът Димитър Николов ми разказа, че във всеки квартал има такива спортни комплекси. Това за мен е начинът, по който трябва да се развива един град. Очаквам г-н Николов да ми даде концепцията, за да се опитам да я приложа в Украйна. С ръка на сърце мога да кажа, че досега само бях слушал много хубави неща за кмета на Бургас, но сега се убедих на място, че това е реалността и този човек обича спорта и града си.

- Обявиха ви за патрон на кандидатурата на Бургас за Евро 2019 по лека атлетика в зала. Как мислите да помагате?

- Това че съм тук и с радост давам старт на този проект е показателно за моята съпричастност към тази инициатива. С традициите, които българската лека атлетика има, и ентусиазма на хората в Бургас съм сигурен, че кандидатурата ви за Евро 2019 ще бъде високо оценена. Вие имате големи звезди в атлетиката като Стефка Костадинова, Христо Марков, Йорданка Донкова, Людмила Нинова, Тереза Маринова. Вярвам, че тази зала в Бургас ще спомогне за израстване на едно ново поколение атлети, които да продължат славните традиции.

- Разбрах, че вече знаете за новата кампания на "Стандарт" - "Спортните чудеса на България".

- Хубавите неща, свързани със спорта, бързо се научават. Който не помни миналото, той няма бъдеще. Винаги е важно да помним своите герои. Безспорно проекти като "Спортните чудеса на България" просто са необходими за развитието на едно уважаващо себе си общество. Примерите на големите спортисти със сигурност ще възпитат едно здраво младо поколение. От големите спортисти всеки може да се учи и да не повтаря грешки. Когато четеш много за тези хора, ти се учиш и растеш. "Спортните чудеса" е един прекрасен проект, който вие трябва да продължите и в годините напред.

- Този месец Българският олимпийски комитет ще чества 90 г. от приемането си в МОК. Какво е вашето пожелание?

- България има прекрасна олимпийски история. Вие имате много велики спортисти и личности. Аз съм имал удоволствието да се състезавам по едно време с Йорданка Донкова, Стефка Костадинова, Христо Марков и Атанас Търев. Искам да поздравя всички с юбилея. Да пожелая на БОК да продължи славната си традиция. Да възпита здраво поколение и здрава нация. Желая здраве и разцвет на цялото ваше олимпийско семейство.

- Какъв беше съветът ви към младите атлети на Бургас?

- Да се трудят, защото шампионът не се ражда, а се създава с много труд. Те имат прекрасна база и от тях зависи дали ще станат големи атлети. Аз им обещах, ако се реализират и спечелят медал от голямо международно състезание, лично аз да им го връча.

- И накрая какво написахте в книгата на община Бургас?

- Във възторг съм от този проект, който днес видях и се явявам част от него. Уверен съм, че "Арена Бургас" ще помогне за възпитаване на едно здраво общество в Бургас. Също така ще даде възможност за създаване на не един шампион, който да прославя по света вашата прекрасна България. Желая ви щастие и прекрасно развитие на града.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай