Сергей Бубка даде старт на "Арена Бургас"

Сергей Бубка даде старт на "Арена Бургас" | StandartNews.com

София. Стартът на многофункционалната зала "Арена Бургас" бе даден днес лично от легендата на световната лека атлетика Сергей Бубка. Той заедно с кмета на града Димитър Николов и президента на Българска федерация лека атлетика Добромир Карамаринов посетиха мястото, където до 2 години трябва да бъде построена залата красавец, и направиха първата копка. Съоръжението ще е и единственото в България, което ще отговаря на световните стандарти и за лека атлетика. С началото на проекта бе обявена и официалната кандидатура на Бургас за домакин на Европейското първенство по лека атлетика в зала през 2019-а година. Да видят легендата Бубка дойдоха стотици бургазлии и разбира се много малки атлети. Гост бе и рекордьорът на България на 100 м Петър Петров.

След старта кмета Димитър Николов показа на Бубка един от спортните комплекси в града, който има и атлетическа писта. Украинецът остана очарован от видяното и поиска кмета да му даде проекта за да го реализира и в неговата родина. На официална церемония в общината Николов връчи на Бубка статуетка на Свети Николай Чудотворец. За принос към атлетиката в Бургас статуетка получи и президента на БФЛА Добромир Карамаринов. От своя страна Румен Ангелов, председател на атлетически клуб "Европул" подари на Бубка екип, надписан с неговото име, и го обяви за почетен член на клуба. Украинецът пък удостои с олимпийски медал за заслуги президента на БФЛА. Димитър Николов даде и тържествен обяд за великия атлет. На него присъства и най-успешния български атлет в овчарския скок Атанас Търев. Вдъхновен от големия проект, той дари 20 000 лв за изграждането на зала "Арена Бургас".

Проектът за мултифункционалната зала, който бе иницииран от кмета на града ще бъде изградена на мястото на старата "дивизия" в к-с "Изгрев". Имотът бе прехвърлен от Военно министерство на Община Бургас. За няколко месеца беше извършено преместване на Военна полиция от мястото в друга сграда, цялостно обновена от Община Бургас, осигурени бяха 5 от общо необходимите за проектиране и изграждане над 30 млн. лв., след проведен конкурс бе избран изпълнител, а вече е разчистена и част от занемарения в продължение на десетилетия терен. Съгласно заданието за проектиране залата ще има капацитет от 6500 места, необходими пространства, условия и техническо оборудване за провеждане на местни, национални и международни състезания по различни видове спорт, подвижни и неподвижни трибуни, тренировъчен блок с допълнителна зала, зали с конферентни функции и кабини за симултантен превод и др., както и площи за обществено обслужване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай