Родете първото дете до 30 г., второто - до 35

Родете първото дете до 30 г., второто - до 35 | StandartNews.com

19 бебета от началото на годината посрещат в МБАЛ "Света София"

Връзката между лекаря и пациента е гаранция за успех, казва гинекологът доц. д-р Валентина Мазнейкова

- Основният критерий е медиците да обичат пациентите

- При инвитро методиките няма възрастова граница

- Важно е бременната да е била 9 месеца при един и същи лекар и екип

В Деня на родилната помощ ви срещаме с един от най-известните специалисти в областта на акушерството и гинекологията доц. д-р Валентина Мазнейкова, д.м., началник на Клиниката по акушерство и гинекология в МБАЛ "Света София" и преподавател в Медицинския университет в Плевен. Доц. Мазнейкова е с над 34-годишен опит. Основните и интереси са в областта на майчино-феталната медицина. Доц. Мазнейкова е член на много научни дружества. Автор е на учебници и статии. Лектор е на многобройни национални и международни конгреси.

- Доц. Мазнейкова, колко бебета са дошли на бял свят от откриването на вашата клиника досега?

- От откриването на болница "Света София" до края на миналата година при нас са се родили 3553 бебета. Тази година вече посрещнахме деветнадесето бебе. Повече от 6000 жени годишно се преглеждат в нашите кабинети, както бременни, така и с гинекологични проблеми.

- С какво екипът ви е по-различен от другите болници?

- Ние работим с най-високите световни стандарти в сферата на акушерството и гинекологията. Едно от безспорните предимства на клиниката е, че само в рамките на няколко часа на бъдещите майки се извършва генетична консултация, ултразвуково изследване на плода - морфология на органите и системите, Доплерово изследване на кръвотока, биохимичен серумен скрининг за синдром на Даун и други генетични изследвания. А при нужда се извършват инванзивни процедури под ултразвуков контрол като амиоцентеза или хорионна биопсия. Освен това внимателно подбираме персонала, който работи в МБАЛ "Света София". Основният критерий е медиците да обичат пациентите. Това е и първият въпрос, който задаваме на кандидатите за работа.

- Какво представлява модерното 4D изследването на плода?

- 4D технологията означава движение на триизмерния обект или т.нар. скрита камера на всичко, което се случва с бебето в утробата -движение, смях, прозяване, изплезване. Ултразвуковата технология през годините се разви невероятно. Първият преглед с ултразвуков апарат, наречен видеозон, е направен през 1957 г. Използвал се е точков метод - чрез точки точки се е измервала главата на бебето. По-късно инженерите създават 3D технологията, при която бебето се вижда в три измерения. И така се стига до 4 D технологията.

- Каква е връзката между здравето на майката и бебето?

- Здравето на майката в голям процент се отразява върху здравето на бебето, когато говорим за вредни навици като тютюнопушене, злоупотреба с алкохол и наркотични вещества, непълноценно хранене по време на бременност, лош сън и др. Генетиката е нещо различно.
Генетичните болести могат и да са случайни.
Никой не може да гарантира, че при млади и напълно здрави хора няма да се роди дете примерно със синдрома на Даун.

- Защо, според вас, жените, които не могат да заченат по естествен път, вече са толкова много?

- При жените причината са най-вече нелекуваните възпалителни заболявания. До голяма степен харесвам старата система в България, при която българската жена правеше задължителен профилактичен преглед поне веднъж в годината. Това е важна част от грижата за гинекологичното здраве на една жена. Само че през годините се промени и отношението към гинекологичните прегледи. Липсата на задължителни прегледи превърна българката в небрежна по отношение на своето здраве жена. Тя отива на лекар, когато има съществуващ и в повечето случаи сериозен проблем. Профилактиката не предотвратява заболяванията, но гарантира, че ще бъдат хванати в най-ранен етап, който позволява адекватното лечение и пълно възстановяване.

- Вероятно и болестите са се променили през последните години?

- Ако говорим за най-често срещаните заболявания, те не са по-различни от преди 50 години, но за някои от тях съществува възможност за още по-ранна диагностика. Например за един от бичовете за жените - рака на маточната шийка, вече е ясно, че се предизвиква от човешкия папилома вирус. Този вирус може да бъде хванат при редовни профилактични прегледи - поне веднъж в годината. Напоследък се наблюдава зачестяване и подмладяване на болести като маточни миоми и енометриални полипи.

- Да се върнем към бебетата - кога е най-подходящо да забременее една жена?

- Според мен жената трябва да роди първото си дете до 30 и второто до 35-годишна възраст. След 40 жената все по-малко има шанса по естествен начин да стане майка, биологичният часовник започва да брои обратно. Разбира се, при инвитро методиките нямат възрастова граница. Смятам, че е парадокс жени, които не са могли да станат майки по естествен начин или са забавили тази стъпка, да решат да износят плод, който се е получил от млада и здрава донорка и мъж с потентни сперматозоиди. Голямо предизвикателство е жената да носи бебе, което е сто процента чуждо за нея. Защото имунната система на майката е създадена така, че тя 9 месеца да задържи плода, който е петдесет процента чужд за нея. Когато има два чужди материала, процесът на отхвърляне е много по-активен, както и на усложненията - високо кръвно, отлепване на плацентата, недоизносване.

- От какво зависи изходът от едно раждане?

- За мен номер едно е квалификацията на екипа, на второ място е връзката между лекар и пациент. Важно е бременната да е била 9 месеца при един и същи лекар и екип, защото големите проблеми стават ако се окаже в родилна зала, без да имаме представа от хода на бременността. И особено важно - в осмия месец трябва да е проиграла плана за раждане. Тоест последната ни среща преди самото раждане, три до четири седмици, точно това визира - план и поведение. И екипът, който е наблюдавал бременната от началото, трябва и да завърши този процес. Това е равностойно на успех.

- Как успявате да поддържате високото доверие на пациентите към вас?

- Не съм против пациентът да потърси и второ мнение. В негова полза е и когато се убеди и се върне при теб - авторитетът ти и доверието към теб нарастват многократно.

- Вече шеста година вашата клиника е и база за обучение?

- Така е, при нас в момента имам четирима специализанти, които се обучават и после ще се явят на изпит за специалност "Акушерство и гинекология". Имаме много желаещи да се обучават при нас, но за съжаление, нямаме възможност всички да ги приемем. Освен това в Клиниката по акушерство и гинекология непрекъснато провеждаме курсове, особено в областта на ехографията, моята област. Имам повече от петдесет курсисти от България и други държави. Те са лекари със специалност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай