Искаме твърда ръка срещу нелегалния внос

Искаме твърда ръка срещу нелегалния внос | StandartNews.com

"Градус-1" беше сред номинираните компании за златните награди на КРИБ в категория "Растеж". Каква е формулата за растеж по време на криза, какви са пречките пред бизнеса и помага ли достатъчно държавата на родните предприемачи, "Стандарт" попита Ангел Ангелов, един от съсобствениците на "Градус-1".

Успешен бизнес е този, който може да работи навсякъде по света

Наесен ще открием в Стара Загора един от най-големите цехове за колбаси на Балканите, казва Ангел Ангелов

- Г-н Ангелов, "Градус-1" беше сред номинациите за златните награди на КРИБ в категория "Растеж". Каква е формулата за растеж по време на криза?

- Кризата поставя пред бизнеса големи предизвикателства, но в същото време и големи възможности. Ние винаги сме залагали не на конюнктурни бизнеси, а на стабилни. При тях печалбите не са толкова големи, но за сметка на това са по-постоянни във времето. Такъв например е бизнесът в хранително-вкусовата промишленост, фармацевтиката или здравеопазването, който дори във време на криза запазва стабилността си.

- Как се развива бизнесът Ви през последните години?

- Ние залагаме на големи инвестиции в основната ни дейност. Фокусирани сме предимно в производството на основния ни бизнес - увеличение на капацитета и, разбира се, постоянно подобряване на качеството. Наесен ни предстои откриване на нов цех за колбаси, който е част от групата "Градус", и смятаме, че ще изненадаме своите клиенти с изцяло нова продуктова линия. Залагаме все повече на експорта и се стремим да сме все по-конкурентни и на външни пазари.

- За кои пазари изнасяте продукцията си?

- За ЕС, Близкия изток, бивши съветски републики. Изнасяме в над 20 страни.

- Конкурентна ли е българската продукция на външния пазар?

- Все по-конкурентни трябва да ставаме, защото ние сме част от европейското, а и световното семейство. За да бъдем по-добри в България, ние трябва да сме адекватни и извън нея.

- Какви са трудностите, с които се сблъсквате на родна почва?

- Трудностите за всеки производствен бизнес са много. Но една ефективна компания с добър екип и ноу-хау трябва да умее да се справя с всички трудности. Сред най-големите пречки пред бизнеса в България е проблемът с нелоялната конкуренция. Например нерегламентираният внос на месо от ЕС, с който се избягва плащането на ДДС. Това е огромен проблем, тъй като 20% от стойността на продукта се спестява и така се ощетява както държавният бюджет, така и родният производител. Ние оценяваме действията на правителството в тази насока и виждаме, че се правят доста неща. Надяваме се, че ще продължи така и занапред - нулева толерантност към такъв тип злоупотреби. Виждаме, че се действа с много твърда ръка по отношение на акцизните стоки като горива и цигари. Затова се надяваме, че и със същата строгост ще се отнесат към месата, защото проблемът при тях е не по-малък.

- Добро място за бизнес ли е България?

- Всички ние трябва да превърнем България в по-добро място за бизнес, като разкриваме нови работни места, плащаме изрядно данъците си и работим заедно, за да направим родните компании по-конкурентни спрямо европейските. Трябва да оценим достъпа, който имаме до еврофондове. Евросредствата трябва да се използват максимално целенасочено - за оптимизация, изграждане на екипи и т.н., отколкото за чисто увеличение на печалбите.

- Как се правят успешен бизнес и добър бранд?

- По нашата формула успешен бизнес е този, който изгради добър екип и добра система на работа и може да мултиплицира дейността си на "n" на брой различни места навсякъде по света. Работата на парче е огромният проблем в България. Затова трябва да се стремим да избягваме това. Ако бизнесът ни е така устроен, че може да бъде успешно приложен и на други места по света, то тогава сме успели да създадем абсолютно правилния начин на работа.

- Какво е нужно, за да станеш лидер в своя бранш и да запазиш тази позиция с времето?

- При нас лидерската позиция се е обуславяла винаги и единствено от едно нещо, а именно - качеството и клиента, които за нас са на първо място. Ние сме ориентирани изцяло към клиента и създаваме продукти и услуги, които да отговарят на неговите желания. Първо проучваме желанието на клиента и после създаваме продукт, който да задоволи неговото търсене. А не обратното - да създаваме продукт и после да търсим реализация за него на пазара. Това е правилната формула за правене на бизнес.

- А как се информирате за предпочитанията на потребителите?

- Инвестираме изключително много в пазарни проучвания и държим на обратната връзка с клиента. Добрият бранд е нещо, което се постига най-трудно, но най-лесно се губи. Ние работим с основния ни бранд "Градус" вече над 20 г., за да постигнем безспорната си лидерска позиция в момента. Това, което сме постигнали и също е част от добрия бранд, е, че ние произвеждаме в напълно затворен цикъл. Само по този начин можем да гарантираме изцяло доброто качество на продукта.

- Планирате ли други бизнес начинания?

- Ние оперираме в различни сектори. Философията ни винаги е била да бъдем лидери в бранша и ако не успеем, го напускаме, защото смятаме, че той не е за нас. Досега бих казал, че сме постигнали целите си - "Градус" е безспорен лидер на пазара на пилешко месо, "Бисер" - на пазара на слънчогледово олио у нас, а производството ни на вина "Анджелус естейт" се доказа с медалите и отличията, които постигна и зад граница. Същото важи и за City Clinic, която вече 2 г. е еталон в българското здравеопазване. Но постигането на тези лидерски позиции е едно, а да се запазят с времето - съвсем друго. Нужно е постоянство както по отношение на качеството на продукта, така и при предлагането на нещо ново и по-добро за клиента. Затова тази есен ще открием един от най-големите цехове за колбаси на Балканите в Стара Загора, където е и основното ни предприятие. Ще представим на клиентите изцяло нова продуктова линия с установеното качество на "Градус". Но нека не разкривам повече, за да е изненада за клиентите ни.

- Как виждате бизнеса си след 5 години?

- Амбицията ни е да разширим още повече износа на продуктите ни, което безспорно ще ни позволи да оптимизираме производството си в България и да бъдем още по-добри за клиентите ни у нас. Надяваме се да наложим още повече своите брандове и да печелим все повече от доверието на нашите клиенти, да запазим доброто си име в съзнанието на родния потребител. Ще наложим нашия модел на създаване на продукт и превръщането му в пазарен лидер и в други отрасли.

- Как ще коментирате отношението на държавата към родния бизнес?

- Разбира се, че е нужна и държавна подкрепа. Всеки бизнес трябва да работи в синхрон с държавата, но не и да разчита само и единствено на нея. У нас благодарение на отварянето на еврофондовете фирмите имат възможност да кандидатстват по европрограми и това е огромна помощ за бизнеса.

- Отразиха ли се слуховете за влагане на хормони и вода върху консумацията на пилешко месо?

- Разбира се, че се отразиха. За съжаление имаше редица нелоялни практики във връзка с влагането на вода в пилешкото месо. Борбата с тях бе битка, която водехме дълги години. Но сега мога да кажа, че тя е спечелена до голяма степен. С въвеждането на добрата практика "Без вода в пилешкото месо", смятам, че днес в основната си част месото, което е на пазара, е с добри качества. Призоваваме българските потребители да избират родно месо.

- Можем да успокоим потребителя, че си плаща за месо, а не за вода?

- Абсолютно. А легендата с хормоните и антибиотиците в пилешкото месо е минало.

- Как ще коментирате отношенията доставчици - търговци във веригите? Има ли какво още да се желае в тази посока? Родни фирми искат равнопоставеност между местните и чуждите доставчици на големите търговски вериги. Мислите ли, че сега няма такава?

- За съжаление в условията на пазарна икономика тези отношения се обуславят от пазара. Разбира се, иска ни се българските производители да бъдат с приоритет. Но ние като производители трябва да направим така, че клиентът сам да търси българското. Защото веригите предлагат това, което клиентът търси. Ако направим така, че клиентът да знае кой е българският продукт и го търси, тогава всичко ще е случи по естествен път, без да е нужно да се връщаме назад от пазарна към планова икономика.

- Как обаче може да се случи това, след като българинът търси по-евтиното, а родните стоки често са по-скъпи от вносните?

- Всичко това трябва да стане по един начин - комплекс от оптимизация на родното производство и ролята на държавата, която да ограничи нерегламентирания внос. Ако тези неща са на мястото си, българският производител ще е равнопоставен на европейския и нашенецът по естествен път ще избира родните стоки. Освен това родното производство не отстъпва по качество на европейското.

- Според експерти храните в хипермаркетите ще поскъпнат с 3 до 5% заради промени в Закона за конкуренцията и отпадането на т.нар. такса логистика (ще се забранят услугите, които веригите предоставят на производителите за транспорт) Вие споделяте ли тази прогноза?

- В природата обикновено няма празно място. Смятам, че тази такса логистика ще бъде запълнена от друг тип такса. Затова ми е трудно да си представя, че това ще доведе до съществени промени. Трябва да залагаме на пазарни принципи, от които ще дойдат действителните резултати, а не от законодателни инициативи в пазарна икономика.

- Докъде стигна сделката за сливането на "Пикадили" и "Карфур"?

- Сделката е факт. Веригата се управлява изцяло от собствениците на "Карфур" за региона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай